Van Gent Finaleweken: Edese hockeyteams presteren goed

31 maart 2019 om 17:45 Sport

EDE De Edese hockeyteams laten de laatste wedstrijden pure propaganda voor deze sport zien.

De mannen hielden het sterke Were Di op een 4-4 gelijkspel. De vrouwen wonnen met 2-3 bij Amersfoort.

In de overgangsklasse B ging Ede op bezoek bij Were Di. De thuiswedstrijd werd nog met 0-10 verloren. Nu eindigde het spektakelstuk in een 4-4 eindstand.

,,Ede stond na een kwartier al op een 0-3 voorsprong. Bob Driessen, Pieter Hoekstra en Lennart Bakker scoorden binnen elf minuten. Een droomstart", vatte Ede coach Bastiaan Bunnik het kort samen.

Hij liet zich niet verleiden deze wedstrijd te vergelijken met het thuisduel.

,,Dat was zo'n wedstrijd die je een keer in je hockeyleven meemaakt. Werkelijk niets lukte bij ons. En bij de gasten liep het op rolletjes."

Nadat de thuisclub wat van de schrik bekomen was trok Were Di de stand nog in de eerste helft gelijk: 3-3.

,,Dit was denk ik onze beste eerste hockey helft van het seizoen. Maar de thuisclub heeft een geroutineerd team. Bij de 1-3 was er nog niet zoveel aan de hand. Maar de 2-3 en 3-3 vielen binnen een paar minuten", keek Bunnik terug.

In de tweede helft een meer gelijk opgaande strijd. Were Di kwam al snel op 4-3.

,,Ik was benieuwd welk antwoord mijn ploeg zou geven. Van 3-0 voor naar 3-4 achter is niet niets. Maar zij beschaamden ons vertrouwen niet. Met wat positiewisselingen kwam Ede via Stijn Draaijer (velddoelpunt) op 4-4. Het kon in die fase alle kanten op. Maar keeper Tijmen Maakal voorkwam een paar keer de 5-3 achterstand. In de slotfase had Ede de beste kansen. Maar met het gelijkspel kan ik leven. Natuurlijk overheerst even de teleurstelling na de grote voorsprong. Maar in de kleedkamer heb ik zojuist gezegd, dat de remise een juiste afspiegeling is van het wedstrijdbeeld", eindigde Bastiaan Bunnik.

Ede bezet in de overgangsklasse nu een mooie zesde plaats met 20 punten uit vijftien wedstrijden.

Zondag gaat Ede op bezoek bij het soeverein leidende Groningen. Weer een uitdaging voor de Ede hockey propagandisten.

WINST De vrouwen wonnen in en tegen Amersfoort met 2-3. ,,Een lastige, taaie ploeg waarin we in de thuiswedstrijd nog een 2-2 gelijkspel moesten toestaan", opende Ede speelster Dymphe Laan.

Ede ging fel uit de startblokken maar kon de thuisclub niet verontrusten. Toch namen de Edese vrouwen een mooie voorsprong. Een schot van Dymphe Laan werd door de keepster gestopt. Julot Westermeijer weet de bal hard in de hoek te pushen: 0-1.

,,De 0-2 viel al snel. Een mooie lange pass van Noor Groenen kwam bij Julot Westermeijer, die Emma van de Kuit liet scoren", vertelde Dymphe Laan. ,,Een schitterende aanval beloont met een nog mooier doelpunt", vulde zij aan.

Na de 0-2 achterstand voor Amersfoort bij rust was de verwachting dat zij gingen stormen. Dat kwam ook uit.

,,En wij waren even niet echt scherp. Mede omdat de scheidsrechters wat onnodige kaarten aan beide ploegen uitdeelden zakte het spelniveau. Het werd zelfs 1-2", sipte Laan.

Toch is het Ede dat op 1-3 komt via Dymphe Laan, die met een backhand weet te scoren.

,,Hoewel Amersfoort nog op 2-3, een doelpunt waarbij keepster Alieck Keilman er net niet bij kan, komt de zege niet meer in gevaar", sluit Dymphe Laan af.

Ede neemt in de eerste klasse een veilige ontspannen vijfde plaats in met 26 punten uit vijftien wedstrijden.

Zondag komt het altijd lastige Arnhemse Upward op bezoek.