Afbeelding
Ted Walker

Edese kruidenierswinkel decor voor Nederlandse film

29 april 2019 om 13:25 lokaal

EDE De kruidenierswinkel van Lammert van de Bospoort aan de Amsterdamseweg in Ede was maandag het decor voor een Nederlandse film. ,,De winkel met karakteristieke gevel en volledig authentieke inrichting vormt maandag het decor voor de opnamen van de korte film 'Dilemma'', vertelt de Brabantse regisseur Henricus Emmen van Berkel.

Ted Walker

De film draait om het leven van de fictieve dichter Ferdinand die onder meer terugkijkt op zijn jeugd in de jaren 50. De kruidenierswinkel sluit perfect aan bij die periode: "Ik zag meteen dat het een geweldige locatie was voor onze film. Je stapt echt terug in de tijd en aan alle details is gedacht", zegt Emmen van Berkel. "We werden enthousiast ontvangen door de vrijwilligers die de winkel nog altijd draaiende houden en ze kwamen bovendien met allerlei goede ideeën."

BUITEN EDE BEKEND Hetty van den Ham is een van de vrijwilligers die het winkeltje in topconditie houdt. ,,Door deze film raken we nu ook buiten de grenzen van Ede bekend, daar ben ik heel erg blij mee. De regisseur vond onze kruidenierswinkel via een zoekmachine op internet. Dat betekent dus dat we goed zichtbaar zijn, daar ben ik trots op'', zegt Den Ham.

EDESE FIGURANTEN Aan de film werkten maandag ook twee figuranten uit Ede mee. Joost Cirkel (14) en Niels Broekhuizen (15) werden gecast toen ze nietsvermoedend thuis waren. ,,De regisseur kwam aan de deur, op zoek naar de juiste karakters. En daar was ik er dus een van'', zegt Joost Cirkel. ,,Hij was op zoek naar een bepaalde lengte, leeftijd en uitstraling'', vult Niels Broekhuizen hem aan. ,,Ik dacht meteen; ach, waarom niet. Ervaring heb ik niet, maar ik vind het wel heel leuk om mee te doen.''

TIM ZWEISTRA Het script van de lowbudgetproductie is van de hand van Tim Zweistra. De scenarioschrijver uit Utrecht werkte afgelopen jaren aan verschillende shorts, waaronder de film 'Ritus' die vertoond is op het filmfestival in Cannes.

FILMFESTIVALS De opnamedag in Ede vormt de afsluiting van het gedeelte van de film dat in de jaren 50 speelt. Daarna volgen nog scenes die spelen in de jaren tachtig en het heden. Naar verwachting is film medio 2020 klaar waarna hij zal worden ingestuurd naar verschillende filmfestivals.

PREMIÈRE,,Volgend jaar medio september zullen we zelf ook een première organiseren. We hopen nominaties van filmfestivals in de wacht te slepen. In eerste instantie denken we aan Nederlandse festivals. Maar we sluiten op voorhand inzending naar een of meerdere festivals buiten onze landsgrenzen niet uit'', zegt Henricus Emmen van Berkel tot besluit. 

Joost Cirkel (r) en Niels Broekhuizen uit Ede werden thuis gecast voor de film
Hetty van den Ham, vrijwilligster van 't Winkeltje
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Regisseur Henrices Emmen van Berkel
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie