Dolf Smits en Jan Randewijk bezoeken veel sportlocaties. Deze keer in Turnstede.
Dolf Smits en Jan Randewijk bezoeken veel sportlocaties. Deze keer in Turnstede. Eip Janssen

'Sportforum Ede is nuttig'

30 april 2019 om 16:16 Sport

EDE Sportforum Ede is sinds november 2014 actief.

Eip Janssen

Misschien wat onbekend maar op de achtergrond onmisbaar op sportgebied.

,,Sport is een belangrijke pijler voor het welzijn en de gezondheid van onze inwoners", staken de bestuursleden Jan Randewijk (voorzitter) en Dolf Smits (algemeen lid) van wal.

,,Wij zijn een onafhankelijk orgaan dat gevraagd en ongevraagd adviezen geeft op hoofdlijnen van het sportbeleid in de gemeente Ede. Voor het laatste bestuursakkoord heeft onze organisatie de sportnota geschreven. Die is door het huidige college, voorzien van een politiek sausje vrijwel ongewijzigd aanvaard", aldus Dolf Smits.

,,Wij vertegenwoordigen zo'n 85 procent van de georganiseerde sport", vult Randewijk aan.

Het idee voor het Sportforum Ede is ontstaan in 2014. ,,De politieke partijen mochten hun sportbeleid tijdens een politiek café in De Peppel toelichten. Daar werd voor het eerst gefilosofeerd hoe je de sportkennis kon bundelen. Als voorbeeld werd de BEV, bekend in de Edese voetbalwereld, genomen. Inmiddels is Sportforum Ede door het college van b. en w. volledig geaccepteerd als gesprekspartner. Met Sportservice Ede is een goed samenwerking opgezet. Er wordt regelmatig overlegd en thema-avonden gehouden."


KENNIS Het bestuur van Sportforum Ede bestaat verder uit Theo van de Rijt (vice-voorzitter), Peter Versluijs (secretaris/ penningmeester), Angelique Jonker en Roland Draaijer (algemeen lid) en Wim Albers (extern adviseur).

,,In deze samenstelling is alle sportkennis, zowel binnen- als buitensporten, goed vertegenwoordigd", denkt Randewijk.

,,Of de Edese sporters wat aan Sportforum Ede hebben? Direct misschien niet maar indirect zeker. Wij stellen waar nodig kritische vragen. Maar dragen ook oplossingen aan. De krachten van de sportclubs bundelen en actief betrokken zijn bij de ontwikkeling van het gemeentelijke sportbeleid is onze opdracht. Niet alleen theoretisch maar ook vanuit de dagelijkse praktijk. Wat is nodig om mensen te laten sporten en aan het sporten te houden? Het begint met luisteren naar de clubs, want daar ligt onze basis. En het eindigt met ideeën in de praktijk om te zetten", aldus Dolf Smits.

BREDER ,,Maar er is meer. Wij zijn niet alleen beleidsmatig bezig. Sportwethouder Peter de Pater bezoekt regelmatig sportevenementen in onze gemeente. Wij trekken daarbij samen op. Het opent deuren die anders misschien gesloten zouden blijven", heeft Jan Randewijk in de praktijk gemerkt.

Het duo merkt in de praktijk dat de aangesloten verenigingen gretig gebruik maken van elkaars kennis.

,,Waarom het wiel opnieuw uitvinden als een andere vereniging er al ervaring mee opgedaan heeft. En komen we er niet uit legt onze verenigingsraad indien nodig contact met externe partijen of sportbonden. "

Ook de thema-avonden voorzien echt bij de aangesloten sportverenigingen in een behoefte.

TIJD VOORUIT ,,Een thema als ongewenste intimiteiten was in het verleden een beladen onderwerp. Bij veel verenigingen is of was het een teer onderwerp. Wij hebben in 2017 een protocol geschreven aangaande dit onderwerp. Dat was nog voor de nationale discussie losbarstte. Onlangs is bij de hockeyclub een bijeenkomst geweest. Daar wisselden de verenigingen en de aanwezige vertrouwenspersonen de aanpak uit. Veel indruk maakte daar gastspreker Renald Majoor. Hij heeft zelf bij betaald voetbalclub Vitesse te maken gehad met seksueel misbruik. Clubs denken vaak dat het bij hen niet voorkomt. Maar het kan overal opduiken hoe alert je als bestuur ook bent. Het relaas van Majoor heeft denk de ogen nog meer geopend. Het was wat mij betreft een thema-avond die ik niet snel zal vergeten", kijkt Dolf Smits terug.

SPEERPUNTEN Ook de politiek wordt met enige regelmaat door leden van het Sportforum Ede bezocht.

,,Wij hebben een tiental speerpunten voor de politieke agenda opgesteld. Dat alles onder de noemer dat sport een middel is dat maatschappelijk bijdraagt aan verbinding met zorg, welzijn en jeugdhulp. Uiteraard realiseren wij ons dat niet alles een op een kan worden overgenomen. Maar Keulen en Aken zijn ook niet op een dag gebouwd. Belangrijk vindt ons het bestuur dat er aandacht is en blijft voor onze speerpunten", aldus preses Jan Randewijk.

De speerpunten zijn:

1.Goede voorzieningen, faciliteiten en voorlichting.

2.Top- en breedtesportevenementen.

3.Rol sportverenigingen in combinatie met die van buurtsportcoach/combinatiefunctionaris.

4.Multifunctioneel en intensief gebruik.

5.Sport betrekken bij beleid.

6.Bewegingsonderwijs.

7.Inrichting buitengebied.

8.Sportief ondernemerschap.

9.Sport als verbindende factor.

10.Kunstijsbaan inclusief met evenementenhal.

,,Bij elk punt hebben we ideeën, voorstellen, mogelijke belemmeringen beschreven. Een tienpuntenplan waarvan wij denken dat de Edese sportwereld, maar ook de individuele sporter baat heeft. Sport zorgt niet voor niets voor gezondheid, sociale verbondenheid, verbinding op allerlei terreinen en persoonlijke ontwikkeling van vooral kinderen", menen Randewijk en Smits.

INITIATIEF Onlangs is mede op initiatief van Sportforum Ede de eerste Edese Sport Award uitgereikt. Zaalvoetbalvereniging Ede was de gelukkige.

,,Een initiatief waarmee wij prestaties die de gemeente Ede op de kaart zet willen belonen. In dit geval mede in goede samenwerking met Sportservice Ede. Ik merkte dat ZVV Ede, de oorkonde, het juryrapport en het beeldje 'De Overwinning' erg op prijs stelde. Mooi was ook dat vele sportverenigingen bij de eerste uitreiking aanwezig waren. Dat geeft toch aan dat de saamhorigheid in de Edese sportwereld, mee door Sportforum Ede is vergroot. Overigens zal tijdens de Otterlose skeelerronde de tweede Sport Award worden uitgereikt. Aan wie? Dat houden we nog even geheim", glimlacht Jan Randewijk.

Duidelijk is dat Sportforum Ede niet alleen leeft van de vergadercultuur. Integendeel de bestuurders staan met beide benen in de sport. In gezamenlijkheid wordt de Edese sportwereld gediend. Het College van B en W geadviseerd. Maar de uiteindelijke winnaar is de Edese sporter.

,,Bij dat laatste sluiten wij graag aan. Sportforum Ede kan geen ijzer met handen breken. Heeft oog voor de dagelijkse realiteit. Maar legt daar waar nodig de vinger op de zere plek", sluiten de gemotiveerde bestuurders Jan Randewijk en Dolf Smits resoluut af.      

Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie