Jubilaris Dick Gerressen geniet van zijn lintje en receptie. Echtgenote Joke en (links) Toon van den Boomen en Frans Rijsemus moesten lang zwijgen.
Jubilaris Dick Gerressen geniet van zijn lintje en receptie. Echtgenote Joke en (links) Toon van den Boomen en Frans Rijsemus moesten lang zwijgen. Theo Beumer

'Het roodwitte hart van mister Fortissimo'

1 mei 2019 om 10:10 Sport

EDE Dick Gerressen (76) was KSV Fortissimo bijna 55 jaar trouw. Vorig jaar legde hij zijn functie bij de sponsorcommissie al neer. Vrijdag werd hij in het zonnetje gezet. Een koninklijke onderscheiding en een receptie. ,,Het is mooi geweest", was de eerste bescheiden reactie.

Eip Janssen

Dick Gerressen werd vrijdagmorgen verrast met een koninklijke onderscheiding. Met een smoes was hij naar De Reehorst gelokt. Familie en vrienden waren op de hoogte. Maar de jubilaris was compleet verrast.

,,Gedecoreerd en benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Nee, dat had ik niet verwacht. Maar dat je vrienden en mijn club dit hebben geregeld, is geweldig", aldus 'mister Fortissimo'.

Een persoon met een karakteristieke glimlach op zijn gezicht. Kenmerkend voor de wijze waarop hij KSV Fortissimo opereerde. Typerend daarvoor is een bord dat bij de jubilaris thuis hangt: 'De kortste weg tussen twee mensen is een glimlach'.

VOETBALLER Gerressen werd medio 1967 lid van Fortissimo als speler van het eerste elftal.

,,Ik had eerder in het eerste van VV Ede gespeeld. Maar dat werd onderbroken omdat ik via het leger werd uitgezonden naar Suriname. En dat terwijl ik Joke, nu mijn huidige vrouw, net zes weken kende. We maakten de afspraak elkaar veel te schrijven maar ook vrij te laten. Nu, ruim 54 jaar later, hebben we lief en leed gedeeld. Mijn gezin stond echt altijd op nummer een. Maar Fortissimo bezette een goede tweede plaats", grapt de jubilaris.

Dick en Joke Gerressen pakten 35 jaar geleden samen de handschoen op om de sponsorcommissie Fortissimo body te geven.

,,Ik deed de administratie en Dick het veldwerk. Hij bewerkte een sponsor met niet aflatende inzet. Hij kon als het ware een blinde een kleuren-tv verkopen. Ze hingen wel eens uit het raam en grapten: ,,Dick wegwezen, hetzelfde bedrag als vorig jaar. En de klus was geklaard", zegt Joke.

,,Waarom ik de sponsorhandschoen oppakte? Fortissimo organiseerde een bekend internationaal jeugdtoernooi. Daar hoorde ook de later bekende 'Fortissimo krant', gedrukt bij de BDU. Mijn vriend Alex Kersten zette vier Fortissimo leden op mijn spoor. Van het een kwam het ander en uiteindelijk heb ik jaarlijks de krant budgetneutraal gemaakt."

Hier grijpt echtgenote Joke in. ,,Je mag best zeggen dat het de club veel sponsorgeld heeft opgeleverd."

Het Fortissimo boegbeeld blijf ook daarover bescheiden en noemt geen bedragen. ,,Laat ik het zo stellen dat Fortissimo aan een bedrag met vele nullen is geholpen. Maar altijd met liefde want je doet iets goed of je begint er niet aan", zegt hij met twinkelende ogen.

Dick Gerressen vindt het genoeg zo 

POSITIEF INGESTELD Gerressen kan zich weinig momenten voor de geest halen waarin hij teleurgesteld was in zijn club.

,,Ik ben een positief ingesteld mens. Vaak ging ik met vrienden naar een wedstrijd van het eerste. Zij zagen in mijn ogen te veel beren op de weg. Dan riep ik altijd: we winnen. Natuurlijk had ik ook weleens ongelijk. Maar bij mij is het glas halfvol in plaats van halfleeg", grapt hij.

Dat mag best wat letterlijk worden genomen. De jubilaris geniet het meeste als hij met zijn vrienden aan de bar de speeldag doorneemt.

Ook op verjaardagen is het woord 'Fortissimo' zeker niet verboden.

,,Altijd wel een gespreksonderwerp. Dat is ook logisch want onze zoon Wilco voetbalde bij de club. Ook mijn dochter Caroline (ging met mij mee clubbladen wegbrengen) heeft een Fortissimo virus. Haar zoon Stefan, speler in het huidige eerste, lijkt op mij. Zijn loopje is hetzelfde zoals ik vroeger verdedigde."

De familieman herstelt nog snel het vorige antwoord.

,,De andere kleinzoon Kristian speelde ook bij Fortissimo en onze kleindochter Marloes (meisjesteam) nu ook. Zijn echtgenote Joke voegt er nog wel wat aan toe.

,,Er mag op een verjaardag maximaal een half uur over Fortissimo worden gepraat. Daarna roep ik ander onderwerp. Het moet wel leuk blijven."

SCHADUW De enige keer dat het echtpaar Gerressen de zonzijde van de club Fortissimo niet meer zag zitten was tijdens de bouw van het huidige clubhuis aan de Hoekelumse Eng.

,,Wij willen er niet te diep op ingaan. Er is een periode geweest dat de club financieel bijna op springen stond. Ik (Joke) was net aangetreden als penningmeester en ben me werkelijk een hoedje geschrokken. Het ging financieel echt slecht en de uitgaven moesten in de hand worden gehouden. Dick heeft de sponsoren bewerkt en het is gelukkig goed gekomen. Maar de spanning liep wel op en niet alleen in huize Gerressen. Gelukkig zie je dan wel de echte Fortissimo-leden met een gouden hart opstaan. Samen hebben we dit overleefd en de club gebracht tot wat het nu is: Edese trots", blikt het echtpaar terug.

AFSCHEID Het 'stopbesluit' zag Dick al enige tijd aankomen.

,,Ik begon met de gezondheid te kwakkelen. Vorig jaar heeft Frans Rijsemus, samen met zijn vrouw Margreet, de sponsoring overgenomen. Een lot uit de loterij. Frans doet het op zijn eigen wijze maar ook op een manier die bij de club past. Sponsoren moet je niet zien als ondernemers die alleen maar mogen betalen en verder de mond dicht houden. Onze (Fortissimo) stelling is dat je attent op hen moet zijn. Een bloemetje bij een verjaardag. Een fruitmand bij ziekte. Of zo maar een praatje uit belangstelling. Het zijn kleine zaken maar je laat zien dat je ze nooit vergeet", gaat Gerressen verder.

Hij heeft nog regelmatig contact met Rijsemus zonder hem voor de voeten te lopen.

,,Waar mogelijk help ik Frans graag. Je moet het niet zien als jouw klusje maar als een verenigingsklus", besluit de genietende jubilaris.

RECEPTIE Op de vrijdagavond gehouden receptie werd menige anekdote gedeeld.

Of zoals Toon van den Boomen (al ruim vijftig jaar vriend) het treffend verwoordde:

,,Er is maar één Dirk Gerressen, want zo noemen wij hem. Achttien jaar leider van het eerste elftal, ruim vijfendertig jaar de grote animator van de sponsoring. Wie doet hem dat ooit nog na? Ik zou niemand kunnen opnoemen die vriend Gerressen zijn lintje en deze geweldige avond niet gunt. Maar vergeet daarbij ook Joke, zijn steun en toeverlaat op de achtergrond niet. Beiden hebben hun Fortissimo uurtjes wel gemaakt. En laten we hopen dat er nog vele uren als Fortissimo volgers bijkomen."

Hij sloeg gezien het applaus de spijker op zijn kop.

Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie