Afbeelding
Eip Janssen

Van Gent Finaleweken: DES Lunteren naar landelijke dam bekerfinale

19 mei 2019 om 19:26 Sport Finaleweken 2019

LUNTEREN DES Lunteren heeft zich zaterdag geplaatst, na een tweede plek in de halve finale, bij de laatste zestien sterkste damclubs van Nederland in het bekertoernooi.

,,De verwachtingen waren niet al te hoog. Veel sterke DES Lunteren spelers waren niet beschikbaar", liet DES preses Jaap Heij weten.

Gelukkig is DES een grote damvereniging en kon vanuit de 'reservebank' toch nog een behoorlijk team worden opgesteld. Van de vier teams in elke poule plaatsten de eerste twee teams zich voor de finaledag.

,,Gekeken naar de spelingsrating leek DES vooraf de minst goede papieren te hebben, maar niet gedamd is altijd misgeschoten", ging Heij verder.

De eerste wedstrijd werd 4-4 gelijk gespeeld tegen Damcombinatie Friesland. Vooral Laura Timmermans en Johan Top wisten hierbij te imponeren. De tegenstanders hadden gemiddeld ruim 50 ratingspunten meer, maar kregen geen grip op het spel van de DES-spelers en mochten blij zijn dat ze met remise wisten te ontsnappen. Ook in de twee andere partijen werd het evenwicht niet doorbroken. Een 4-4 gelijkspel was dus het resultaat. Een goed begin.

De tweede wedstrijd tegen het sterke Westerhaar (Overijssel, meervoudig Nederlands kampioen) werd met 1-7 verloren. De vooraf al verwachte uitschakeling leek een feit, omdat Damcombinatie Friesland de tweede wedstrijd wel wist te winnen en daarmee een grote voorsprong had opgebouwd.

De derde en laatste wedstrijd moest daarom met grote cijfers gewonnen worden van het sterke Ons Genoegen uit Utrecht. Dat lukte gezien de 6-2 zege. Coen Bommel (archieffoto) gaf al snel het goede voorbeeld door een zetje uit te halen en de partij geroutineerd uit te spelen.

Toen Arjan van Galen zijn tegenstander positioneel van het bord afzette, nam de spanning in de zaal toe: 4-0. Het zou toch niet? Zowel Laura Timmerman (tegenstander meer dan 100 ratingpunten meer) als Johan zetten hun schouders er nog even onder en wisten hun partijen naar remise te schuiven. Deze knappe 6-2 overwinning bleek genoeg voor een gedeelde tweede plek met Damcombinatie Friesland. Zelfs het aantal bordpunten was gelijk.

Er werd besloten een barrage te spelen en dat na bijna zes uur dammen. In deze barrage (met minder bedenktijd, samen met de vermoeidheid altijd goed voor een foutenfestival) hielden uiteindelijk de DES-spelers het hoofd het koelste.

Zo won Johan Top toen de tegenstander in een slechtere stand te veel tijd nodig had en wist Arjan van Galen, ondanks een schijf achterstand toch nog beide punten binnen te slepen. Coen Bommel zorgde met een knappe remise voor de definitieve winst. 5-3

Een knappe prestatie van dit viertal. Zaterdag 1 juni mag damvereniging DES Lunteren met de beste 16 teams van Nederland in de finale gaan uitmaken wie zich in 2019 de bekerkampioen van Nederland mag noemen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie