Afbeelding
Lex van Lieshout

Hoeveel eindexamenkandidaten slaagden vorig jaar in Ede?

23 mei 2019 om 12:58 lokaal

EDE Ruim 183 duizend middelbare scholieren haalden vorig jaar hun diploma. Het percentage geslaagden kwam daarmee uit op 91,9 procent, exact gelijk aan het schooljaar daarvoor. Edese scholieren deden het beter, want hier slaagde 94 procent van alle kandidaten. Dat blijkt uit een analyse van LocalFocus op basis van cijfers van DUO. Vandaag sluiten de laatste scholieren het zogeheten 'eerste tijdvak' van de examens af.

Ede deed het daarmee beter dan omliggende gemeenten als Barneveld (92,7), Arnhem (90,2), Apeldoorn (92,8) en Veenendaal (92,5). Overbetuwe en Renkum (beiden 94,6) scoorden iets hoger.

De slagingspercentages liepen vorig jaar op provincieniveau uiteen van iets meer dan 90 procent in Groningen tot zo'n 94 procent in Gelderland. De afgelopen vijf jaar lagen de slagingspercentages in Noord-Brabant en Utrecht hoger dan het landelijk gemiddelde. In Groningen, Noord- en Zuid-Holland is de groep kandidaten die met een diploma de zomervakantie in mag steevast kleiner dan gemiddeld.

In Amsterdam haalden relatief de minste kandidaten hun diploma: 88 procent. Ook in de gemeenten Haarlemmermeer en Groningen met minder dan 90 procent flink onder het landelijk gemiddelde. In tien veelal kleine gemeenten wisten alle scholieren hun eindexamens te halen. Het Brabantse Mill en Sint Hubert was van de succesgemeenten de grootste: alle 107 scholieren slaagden voor hun eindexamens.

Na vandaag zullen de scholieren nog enkele weken in spanning moeten wachten op de uiteindelijke uitslag van hun eindexamens. Pas wanneer de normering bekend is, kunnen docenten een cijfer toekennen en horen de scholieren het goede (of slechte) nieuws. Op woensdag 12 juni wordt de normering voor de meeste opleidingen (vmbo algemeen, havo en beken vwo) bekendgemaakt, een week eerder (5 juni) is die voor beroepsgerichte opleidingen van het vmbo al vastgesteld.

Mail de redactie
Meld een correctie

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie