Scheidsrechter legt aan SDS '55 aanvoerder een en ander uit.
Scheidsrechter legt aan SDS '55 aanvoerder een en ander uit. Eip Janssen

Van Gent Finaleweken: Assistent-scheidsrechter brengt SDS '55 tot nacompetitie

25 mei 2019 om 20:15 Sport Finaleweken 2019

WEKEROM Slechts een woord: buitenspel, scheidde SDS '55 van het derdeklasserschap. Bij een 1-0 achterstand leek in blessuretijd Rick Gerritsen een glaszuivere gelijkmaker te scoren bij SP Teuge. Maar de assistent-scheidsrechter van de thuisclub wist scheidsrechter Hans Pekaar zover te krijgen zijn eerdere beslissing: doelpunt, te herzien.

De slotfase van de wedstrijd om het ontlopen van PD wedstrijden bezat alle ingrediënten van een thriller. Met een even bizar als onrechtvaardig aanvoelend einde voor de Wekerommers. Waar de thuisclub feest vierde werd er bij de gasten nadrukkelijk gewezen op de SP Teuge clubgrensrechter. Een woord dat inmiddels is vervangen door assistent-scheidsrechter maar uiteindelijk wel dezelfde kern behield.

,,De frustratie zit diep. Ik zag de scheidsrechter naar het midden wijzen. De assistent-scheidsrechter van SP Teuge vlagde pas in tweede instantie. Rick Gerritsen, die de bevrijdende gelijkmaker scoorde, stond nog in geen honderd jaar buitenspel. Ik heb een lelijk woord gezegd. Dat had ik beter niet kunnen doen. Maar dit onrecht was echt te veel", oordeelde een woedende Lennart Ploeg.

Scheidsrechter Hans Pekaar legde aan SDS '55 aanvoerder Martien van den Berg uit wat er gezegd was.

,,Ik had daarvoor rood kunnen geven. Maar heb jullie speler gespaard. Het annuleren van de gelijkmaker kwam omdat het verhaal van de assistent -scheidsrechter goed was."

GROTE TWIJFELS ,,Ik heb het gehoord maar ben het er uiteraard niet mee eens. Dit komt zo onrechtvaardig over naar mijn ploeg. Ik sta hier echt met gemengde gevoelens. De scheidsrechter die zeker niet slecht floot heeft zich echt in de luren laten leggen. En dan zeg ik het nog netjes", aldus SDS '55 trainer Marcel van der Hoop.

Ook bij hem kwam de stoom uit de oren, maar hij toonde zich een waardig leider van zijn ploeg. Nadat alle spelers eieren voor hun geld hadden gekozen beschouwde Van der Hoop het duel na.

,,Het was al in de extra tijd. De aanval liep over vele schijven en werd in het strafschopgebied gepompt. Daar haalde Rick Gerritsen de trekker over. In eerste instantie protesteerde bij de thuisclub behalve die assistent, ook niemand. Nadat wij uit gefeest waren had ik pas in de gaten dat het zonnetje dat straalde een duistere wolk werd. Veroordeeld tot nacompetitie op een wijze die de ploeg niet verdiende. Je kunt blijven zeuren maar het besluit wordt nooit meer teruggedraaid. Een woord (buitenspel) dat ik voorlopig niet meer wil horen", ging Van der Hoop verder.

SLAP Hij beaamde dat zijn ploeg het duel in de eerste vijftien minuten weggaf. De ploeg begon minder scherp dan gehoopt. Bij een aantal Wekeromse spelers leek de spanning iets te veel van het goede. Tegen SP Teuge was vooraf de opdracht duidelijk. Niet verliezen van een ploeg die sinds 9 december 2018 geen driepunter meer had behaald.

,,Je hebt gelijk het leek of wij lood in de schoenen hadden. Binnen zes minuten stond de 1-0 (Mike Drost) al op het scorebord. Maar eigenlijk was er verder niet zo veel aan de hand. Na een half uur zag je dat ook SP Teuge last kreeg van de spanning. Over en weer wat mogelijkheden maar nauwelijks honderd procent kansen", had Van der Hoop gezien.

Lang leek het voor de neutrale toeschouwer of beide ploegen meer last hadden van het parachute springen op het naast gelegen vliegveld Teuge. Het niveau onder een stralend zonnetje was niet om over naar huis te schrijven.

,,Dit soort wedstrijden zijn nooit mooi. De belangen waren echt te groot. Jammer dat Frank de Jong op slag van rust een teenlengte te kort kwam om een pass van Lennart Ploeg te verzilveren. Ik heb in de rust mijn ploeg gezegd het laatste kwartier te koesteren. Toen zagen we al dat SDS '55 zeker niet kansloos was. Maar het mocht wat mij betreft best wat feller. Daaraan heeft de ploeg in de tweede helft zeker gehoor gegeven", ging de SDS '55 trainer verder.

SDS '55 liet de bal lopen en probeerde de bakens te verzetten.

,,Dat lukte bij fasen niet onaardig. Natuurlijk moesten we ruimte weggeven. De thuisclub had mogelijkheden de zaak te beslissen. Maar of het nu 2-0 wordt, je moet voor je eigen kansen gaan", ging Marcel van der Hoop verder.

AANVAL In het laatste half uur werden verse krachten ingebracht.

,,Met Arie de Jager, Henk Groeneveldt en Casper Kingma probeer je vers bloed te brengen. Dan kijk ik niet naar namen en moet als trainer zonder aanziens des persoon wisselen. In de laatste vijf minuten van de reguliere speeltijd gebeurde er van alles. Eerst een perfecte sliding van Martien van den Berg op de bal in het strafschopgebied waarbij de thuisclub om een strafschop smeekte. Die kwam er later toch toen Kevin van der Horst ongelukkig hands maakte. Maar doelman Michael Mulder stopte de inzet van Dave Bijsterbosch. En wat er in extremis is gebeurd is al gezegd", aldus Marcel van der Hoop.

SDS '55 ontmoet in de eerste ronde nacompetitie WZC Wapenveld.

,,Ik ga me deze week in deze ploeg verdiepen. En de spelers voorhouden dat spelen zoals het laatste half uur nodig is. Deze club moet derdeklasser blijven. Niet omdat ik vertrek maar gewoon omdat deze prachtige club dat verdient", besloot de SDS '55 trainer.

De Wekeromse ploeg eindigde op een twaalfde plaats met 25 punten uit 26 wedstrijden.

Scheidsrechter Pekaar op weg naar fatale overleg assistent SP Teuge
Ontreddering bij dug-out SDS '55
Scheidsrechter en assistent-scheidsrechter SP Teuge overleggen over wel of geen buitenspel.