Leo Nellestein aan het werk in zijn atelier Leka aan de Wilbrinkstraat in Lunteren.
Leo Nellestein aan het werk in zijn atelier Leka aan de Wilbrinkstraat in Lunteren. ANNELIES_BARENDRECHT

Atelierroute Lunteren 'ook ietsje buiten het dorp'

28 mei 2019 om 17:17 lokaal

LUNTEREN Kunstlijn Lunteren organiseert voor de zestiende keer de jaarlijkse Atelierroute. De datum ligt elk jaar vast: het tweede weekend in juni, dit keer zaterdag 8 en zondag 9 juni. Even sloeg de twijfel toe bij de organisatie: het is het Pinksterweekend. Een ander weekend zou breken met een traditie betekenen. Geen goed idee, oordeelden de negen deelnemende kunstenaars en even zoveel gastexposanten. ,,Veel vaste bezoekers houden rekening met de data, die willen we niet teleurstellen'', aldus de Kunstlijners

Nieuw dit jaar is Rietje van Tuijl (1961), keramiste. Begonnen als leerling van Kunstlijner van het eerste uur, Janna van de Kaa, staat ze nu zelf haar mannetje. ,,Het fascineert me wat handen kunnen maken van een homp klei.'' Net als Johan Timmers en Jan en Alide Bouwsema, eveneens lid van de Kunstlijn, geeft van Tuijl inmiddels zelf ook les.

DE KLUP Zoals gebruikelijk kiest elke deelnemende kunstenaar ieder jaar een gastexposant om de route gevarieerder en aantrekkelijker te maken. Fotograaf Annelies Barendrecht heeft ervoor gekozen om een aantal kunstzinnige leden van de Klup, een stichting voor mensen met een verstandelijke beperking in Barneveld, uit te nodigen. Het is overigens niet de eerste keer dat De Klup exposeert. Zo was in Museum Nairac werk van hen te zien. Het kleurrijke, vaak vrolijke werk sluit naadloos aan bij een bijna-zomerse expositie in de tuin bij Barendrecht.

BUITENGEBIED Was tot 2018 een van de criteria om mee te doen aan de route dat de route makkelijk met de fiets af te leggen is, nu kunnen ook kunstenaars 'ietsje buiten het dorp' meedoen. Ofwel, ze zijn goed bereikbaar per fiets, maar wonen en werken niet per se heel dicht bij het centrum van Lunteren. Beeldend kunstenaar Leo Nellestein, zelf woonachtig op een steenworp afstand van het station: ,,Eigenlijk wel leuk, Lunterse Kunstlijners in het buitengebied. Op prachtige locaties, midden in de natuur, op zichzelf al een kunstwerk.''

Negen kunstenaars zijn dit jaar van de partij, zonder de gastexposanten mee te tellen: Jan en Alide Bouwsema, Coos Hoving, Leo Nellestein, Janna van de Kaa, Rietje van Tuijl, Elly van Weerdenburg, Johan Timmers en Annelies Barendrecht.

DIVERS Zo ook bleek op de jubileumtentoonstelling in Huis Kernhem in 2018, is hun werk zeer verschillend. Janna en Elly maken fijne, voornamelijk bronzen beelden, Leo zoekt het in fors werk in verschillende materialen. Coos heeft een grote voorliefde voor geometrisch werk. Johan is een alleseter: hij schildert, fotografeert, is keramist en nog veel meer. Annelies schrijft en fotografeert. Haar liefde gaat vooral uit naar portretten en journalistieke fotografie. Opvallende gastexposanten zijn: Gerri Raap met haar papierkunst en Hans Buenk, schilder van het Overijsselse landschap en Kees van de Nes die puur op gevoel werkt met houtskool, pastelkrijt en olieverf.

De Atelierroute is op zaterdag 8 juni en zondag 9 juni, van 12.00 tot 17.00 uur. Entree is gratis. Regelmatig zijn er muzikale optredens die de sfeer tijdens de route volgens de organisatie nóg feestelijker maken.

Info: www.kunstlijnlunteren.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie