Van Gent Finaleweken: Opportunistisch Blauw Geel ’55 verrast tegen SKV

1 juni 2019 om 20:03 Sport Finaleweken 2019

EDE Het was op Sportpark Peppelensteeg in Ede een komen en gaan van clubs die of een prijs hadden gepakt of een verlies moesten incasseren. Op de Edese velden werden veel beslissingswedstrijden gespeeld, maar op het hoofdveld van Blauw Geel '55 speelde de eigen hoofdmacht het belangrijkste duel. Het keurkorps van trainer David Wagensveld moest ten koste van het Wageningse SKV de eerste horde zien te nemen om klassenbehoud te kunnen bewerkstelligen en dan ook volgend seizoen in de tweede klasse uit te kunnen komen. Die missie slaagde uiteindelijk met glans.

Dick Martens

Voor rust hielden beide ploegen elkaar nog in evenwicht (1-1), maar in het tweede bedrijf beslisten drie Edese treffers binnen vijf minuten het meer spannende dan kwalitatief hoogstaande duel en was de strijd met een 4-1 stand wel beslist. Hoewel SKV in de slotfase nog tot 4-2 terugkwam, waren de Wageningers niet meer bij machte om het duel nog een andere wending te geven.

BOTSENDE STIJLEN Op het bloedhete kunstgras keken beide ploegen in de beginfase duidelijk de kat uit de boom. Het SKV van vertrekkend trainer Kevin van Veen probeerde via een gecontroleerde opbouw het spel naar zich toe te trekken, terwijl het Blauw Geel van collega-trainer Wagensveld, wat meer inzakt om vanuit die verdedigende stelling via 'de lange bal' gevaar te gaan stichten. Mede door 'de botsende stijlen', kwam de wedstrijd wat moeilijk op gang. Dat duurde tot de 29e minuut, maar toen was het ook direct raak. Vreemd daarbij was niet, dat het doelpunt uit een standaardsituatie tot stand kwam.

PANTOFFEL Vanaf de rand van het strafschopgebied verraste SKV-aanvaller Jermain Lamers, Blauw Geel-doelman Noah Suitela (0-1). De voorsprong was voor de thuisclub het sein om wat meer vooruit te gaan spelen. Het resulteerde in een tweetal corners die beiden gevaar stichtten in het Wageningse strafschopgebied en het was aan SKV-doelman Dennis van den Berg te danken dat Valentine Arvin Kwidama zijn ploeg niet op voorsprong zette. Teamgenoot Jorin Kleijn was wat dat betreft effectiever. Hem lukte het wel om doelman van den Berg het nakijken te geven. Het werd een gelijkmaker 'om in te lijsten'. De aanvaller nam de voorzet direct op 'zijn pantoffel': 1-1. Dat werd uiteindelijk ook de stand halverwege.

EXODUS Na rust was het Blauw Geel dat beter uit de startblokken kwam en optimaal profiteerde van slordigheden en een veelvoud van foute passes van de gasten. Toch was het SKV dat de eerste kans kreeg, maar spelmaker Ludo Oosting liet het aluminium boven doelman Suitela trillen in plaats van het net te laten bollen. Toch bleef SKV onsamenhangend spelen en riep daarmee het onheil over zich af. Maar niet nadat eerst aanvalsleider Bart Silvius 'een niet te missen kans' toch niet langs Suitela kreeg. Wat volgde was een exodus aan Edese treffers. Binnen vijf minuten spatte de SKV-droom volledig uiteen. Eerst was het Marcel van Bruksvoort die zijn ploeg in de 73e minuut op voorsprong zette. De speaker had de nieuwe stand en de doelpuntenmaker nog niet omgeroepen of hij kon de microfoon weer ter hand nemen. Een solo van Michael Beekhuizen eindigde pas in het SKV-doel (3-1). En weer twee minuten later was het 'de nummer 10' van Blauw Geel, Simon Kooiman, die een vrije trap in de lange hoek mikte (4-1). Met zijn tweede doelpunt bracht Lamers, zeven minuten voor tijd, bracht Jermain Lamers weer een klein beetje hoop in de Wageningse harten, maar het bleef bij hoop.

EFFECTIEVER Voor SKV zit de competitie erop, terwijl Blauw Geel in de strijd om klassenbehoud volgende week zaterdag de tweede horde moet gaan zien te nemen. Dan komt VIOS Vaasssen, dat VV Dieren met 2-0 versloeg naar Ede. Maar daar wilde doelpuntenmaker Kooiman nog even niet aan denken. Met een verkoelend ijsje in de hand blikte hij terug op de winstpartij. ,,Ik vond dat beide ploegen behoorlijk aan elkaar gewaagd waren, maar wij zeker na rust veel effectiever waren, al mazzelden we wel een paar keer bij kansen die SKV kreeg. Het was lekker, dat ik met mijn doelpunt ook een mooie bijdrage kon leveren. Na mijn 4-1 was de wedstrijd wel beslist."

VERTROUWEN Ook trainer Wagensveld wilde eerst genieten van de winst alvorens hij de blik op VIOS ging richten. ,,Onze tactiek was in eerste instantie wat behoudend, maar toch speelden we, met name na rust, wat meer vooruit. Ik vond SKV misschien bij vlagen wel beter voetballen, zij hadden ook meer balbezit, maar zij waren slordig en ze waren uiteindelijk niet opgewassen tegen ons opportunisme, want dat straalde mijn ploeg wel uit. Ook de wil om hier een resultaat te halen. Mooi is te zien, dat dat uiteindelijk ook werd beloond. Maar we zijn er nog niet. We zullen, hoop ik, nog twee finales gaan spelen. Maar deze wedstrijd is natuurlijk perfect voor het vertrouwen."