Afbeelding
Jan de Boer

Durf te vragen bij Stichting Sabiel

11 juni 2019 om 10:13 lokaal

EDE Al ongeveer een jaar kunnen Edenaren voor al hun vragen over geldzaken, het maken van brieven, het invullen van formulieren, de opvoeding of over de computer, terecht op het spreekuur van de Stichting Sabiel. Iedere donderdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur wordt het spreekuur gehouden in een ruimte van De Elskampflat. ,,Durf te vragen," zeggen Erna Wietsma en André Bookelmann van Sabiel.

Jan de Boer

Er is een behoefte bij mensen om steun te krijgen bij de vragen die zij hebben. ,,Toch is het moeilijk om hen naar het spreekuur toe te krijgen. Er is een schroom om te komen. Ik merk als we eerst een goed contact hebben, dat zij meer durven te zeggen. En daardoor meer durven te vragen en dan ook makkelijker naar het spreekuur komen om ook vragen over andere dingen te stellen. Eerst heb je bijvoorbeeld alleen over gezelligheid gesproken, op een gegeven moment neem men een brief van bijvoorbeeld de verzekering mee om daarover een vraag te stellen," aldus Bookelmann. In eerste instantie was het spreekuur bedoeld voor de bewoners van de hoogbouwflats in Ede Zuid.

PERSOONLIJK AANSPREKEN ,,Het is makkelijker van een flat in een flat te blijven dan naar de gemeente toe te gaan. Er zijn hier heel veel culturen, ook heel veel vragen. We merken dat mensen het zelfs moeilijk hebben om naar de Meerpaal, dat hier niet zo ver vandaan is, te gaan. Zelfs een uurtje naar Cultura vinden mensen veel te ver weg. Je moet dichtbij zijn om de vragen van mensen te horen." Het spreekuur van Sabiel wordt meer en meer bekend. ,,Door mond op mondreclame komen de mensen bij ons," weet Erna Wietsma. ,,Je moet de mensen persoonlijk aanspreken. Als je iemand tegenkomt, dan leg je contact. In principe zijn we gestart om de bewoners van Ede Zuid te helpen en naar ons toe te krijgen. We hopen dat hun kennissen ook op de hoogte worden gesteld over ons spreekuur. Als andere mensen van elders komen, mogen ze best hun vragen bij ons neerleggen."

SPREEKUUR De basis is het spreekuur in De Elskampflat. ,,Met de mensen kunnen we ook een afspraak maken om met hen mee te gaan naar instanties. In ieder geval dat zij hun gesprek kunnen hebben of dat wij via het spreekuur zorgen contact te maken met organisaties, zodat de er iets geregeld wordt." Een man die regelmatig op het spreekuur komt, zegt dat hulp als positief te ervaren. ,,Ik voelde mij als eenling in de steek gelaten, nu word ik geholpen. Zo wordt het makkelijker om ergens toch antwoord te krijgen."

VRIJWILLIGER De vrijwilligers van Sabiel doen hun best, stelt Erna Wietsman. ,,Als we het niet weten, vragen wij het elkaar. Je moet je nooit schamen voor je vraag, alhoewel het antwoord teleurstellend kan zijn. Wij doen ons best om een helder antwoord te krijgen." Iemand die bij Sabiel als vrijwilliger wil meehelpen is welkom. ,,Zeker als zij een nieuw stukje kennis hebben. Ze mogen altijd aansluiten. Met wie niet op het spreekuur kan komen, kan ook op een ander moment een afspraak worden gemaakt. Zaterdag 22 juni presenteren wij ons ook in een het doemeecafé in de Elskampflat," besluit André Bookelmann.

Mail de redactie
Meld een correctie

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie