Albert Willemsen

Van Gent Finaleweken: DTS Ede strandt in het zicht van de haven

15 juni 2019 om 17:46 Sport Finaleweken 2019

EDE Drie, vier minuten was DTS Ede verwijderd van de hoofdklasse. Maar de 2-1 voorsprong tegen ARC moest in de reguliere tijd toch uit handen worden gegeven. Omdat het na de verlenging met 3-3 opnieuw gelijk was, moesten strafschoppen de beslissing brengen. Daarin was de ploeg uit Alphen aan de Rijn het beste: 5-3.

Wim van Kessel

Ook Jeroen Spies noemde de 2-2 als een van de cruciale momenten in een zinderende finale in Everdingen, die dat predicaat op alle fronten verdiende. ,,De wedstrijd heeft twee, drie minuten te lang geduurd. Na die wereldgoal van Frank Hol (1-2), hadden wij de overhand. In de wetenschap dat wij weinig doelpunten tegen krijgen, was je er dicht bij. Maar uit het niets valt dan toch de 2-2. Dat is heel zuur.''

Gezien de gehele wedstrijd was dat terecht. ARC voetbalde net wat makkelijker. Had in Leon Frederik een enorme handenbinder, die telkens ruimte maakte voor de opkomende Huib Oversloot. Ook waren er een aantal lange kopsterke spelers. ,,Hun speelstijl was precies zoals wij dat hadden voorbereid. Met de verre ingooien en corners zijn zij gevaarlijk.''

Een paar kopballen gingen net naast het DTS doel. Toch kwam DTS juist uit een corner op voorsprong. De kopbal van Joël van Wijk werd gestuit. Uit de kluts scoorde Jasper Verstraten. ,,Die kwam uit het niets. Jammer is dan wel dat we net voor de rust de gelijkmaker (Timo de Graaf ) moeten toestaan. Dan moeten wij in dat duel net wat mannelijker zijn. Zijn we dat een paar keer wel, winnen wij de wedstrijd'', oordeelde Spies.

OMMEKEER In het tweede bedrijf begon DTS slecht. Doelman Robin Franken hield zijn ploeg twee keer op de been. De wissel van Mo Laukili voor Jurriën van der Horst zorgde voor de ommekeer. Ook het inbrengen van Jordi van Dalen en Roy Ploeg voor de geblesseerde Jamal Ouassif en Kevin Velthuizen zorgde niet voor een verzwakking.

Een prima bal van Jesse Buikema werd op een meer dan mooie manier door Frank Hol binnen gewerkt. De spits, die toch een wat ongelukkig seizoen heeft, leek alles met dat doelpunt goed te maken. Totdat dan toch Jeroen Borsboom de niet meer verwachte 2-2 binnen schoot. ,,Dat was echt een klap'', liet doelman Robin Franken weten.

Dat leek alleen maar erger te worden omdat al snel de lange aanvoerder Derek Prins in de eerste verlenging de 3-2 binnen knikte. DTS richtte zich toch weer op. Het ging meer risico's nemen. Robin Franken wist met een fantastische reflex DTS in de strijd te houden. Uiteindelijk was het de jonge Roy Ploeg die uit de rebound een paar minuten voor tijd in de tweede verlenging de 3-3 tegen de touwen mikte. De naar voren geschoven Joël van Wijk kopte de bal door naar Frank Hol, die eerst de paal nog had geraakt.

,,Die hebben wij in de competitie vaker gedaan. Joël speelt dan net achter de spits. Wij blijven dan wel voetballen via de zijkanten. En dat Roy die bal maakt, is enorm leuk'', keek Spies terug.

STRAFSCHOPPEN Daarna beseften beide ploegen dat strafschoppen de beste optie was. Dat gebeurde via het ABBA systeem. ARC mikte alle vijf de strafschoppen overtuigend raak. ,,Ik zat er bij twee nog wel dicht bij. Maar kon mijn hand er net niet genoeg achter krijgen'', liet Franken weten. Voor DTS mikten de invallers Mo Laukili, Jordi van Dalen en Michel Hol raakt. De strafschop van Roy Ploeg werd gestopt. Uiteindelijk hoefde DTS haar vijfde pingel niet meer te nemen.

,,Nee, wij hadden niet op strafschoppen geoefend. Dat heeft weinig zin'', vond Spies. ,,Ik heb de jongens gevraagd wie er een wilde nemen. Een aantal wilde dat wel, maar ook een aantal niet.'' Had de trainer de 16-jarige Ploeg niet in bescherming moeten nemen. ,,Nee, dat vind ik niet. Hij was een van de eersten die zijn hand ophoog stak. Die 3-3 had hem wellicht een goed gevoel gegeven. Ik denk dat dit hem op termijn veel gaat brengen. Het betekent dat je mentaal sterkt bent.''

Overigens maakt de na afloop aangedane Ploeg de overstap naar de beloften van FC Den Bosch. ,,Roy zit er pas vanaf Bennekom bij. Hij heeft in de weken daarna fantastisch gedaan en zich goed ontwikkelt. Als hij het bij Den Bosch niet redt, mag hij altijd terugkomen'', voegde Robin Franken nog toe.

Zowel Franken als Spies beseffen dat DTS Ede weer gewoon eerste klasse speelt. ,,Volgend jaar weer Bennekom'', beaamde de doelman. ,,Wij waren er verschrikkelijk dichtbij. Volgend jaar moeten wij het nog maar een keer proberen of via een kampioenschap dan wel periode.''

TROTS  ,,Wij staan inderdaad met lege handen. Toch ben ik trots hoe wij de nacompetitie hebben gespeeld. Eerst twee geweldige wedstrijden gespeeld. Vandaag was het een wedstrijd op zich met alles er op en er aan. De gelukkigste heeft gewonnen'', meende Spies. ,,Dat was ook zo geweest als wij hadden gewonnen.''

,,Natuurlijk zal het pijn doen als wij eind juli weer als eersteklasser gaan starten. Deze ervaring nemen wij mee. De groep is nog jong. Ik als trainer ook. Wij moeten door bouwen. Voor nu is het zoals het is. Wij waren drie minuten verwijderd van de hoofdklasse'', sluit Jeroen Spies af.