Afbeelding
Marie-José Eberson

Vijf fracties niet blij met casus Mr.Bojangles

18 juni 2019 om 12:55 lokaal

EDE De fracties van GroenLinks, de ChristenUnie, het CDA, de SGP en de PvdA zijn niet tevreden hoe het gemeentebestuur omgaat met klachten over geluidsoverlast op terrassen van cafés in het centrum. Zeker niet als het gaat om de casus Mr.Bojangels aan de Marktstraat langs de spoorlijn.

Freek Wolff 

Van 20 juli tot en met 1 oktober 2018 werd een 'pilot' uitgevoerd met verruimde terrastijden (na middernacht) op de Markt, de Marktstraat en het Museumplein. In een evaluatie in januari 2019 staat dat het proces niet zorgvuldig is verlopen. 'Vanwege de start van de zomer is het besluit snel genomen, zonder vooraf omwonenden te betrekken. Het was zorgvuldiger geweest hiervoor meer tijd te nemen en omwonenden vooraf te betrekken'.

Het college van b en w zou dit voorjaar een stand van zaken op tafel leggen van het Keurmerk Veilig Uitgaan, maar de nieuwe plannen voor de terrastijden komen nu pas in de gemeenteraad. ,,In de evaluatie van vorig jaar staat dat de pilot te kort voor het zomerreces is ingezet, maar nu dreigt precies hetzelfde weer te gebeuren. De informatie hebben wij op 14 juni ontvangen en de verruiming van de terrastijden gaat op 1 juli al in. Ons inziens is het een goed besluit Bojangles voorlopig niet mee te laten doen met deze regeling", schrijven Judith Klostermann, Daan Weststrate, Jan Pieter van der Schans, Nico van de Poel en Harry van Huijstee, raadsleden van de vijf partijen.

Zij vinden dat het mediationtraject tussen bewoners en de exploitant van Mr.Bojangels zeer summier is geweest, omdat het om slechts één gesprek zou zijn gegaan. De vijf raadsleden wijzen erop dat de ondernemer van het bewuste café een appartementengebouw gekozen heeft om zijn zaak in te vestigen en dat hij vanaf het begin wist dat hij daar rekening mee zou moeten houden. ,,Waarom geeft de gemeente Ede de ondernemer steeds meer ruimte en lijken de bezwaren van de omwonenden ondergeschikt? Een van de bewoners is intussen verhuisd vanwege de problemen, terwijl het hier gaat om slechts één ondernemer en vijftien á twintig bewoners."

De fracties vinden dat voor Mr.Bojangles hetzelfde principe toegepast kan worden toegepast als bij Stadscafé Oscar en De Verleiding: de terrassen sluiten om middernacht. ,,Deze horecagelegenheden hebben net als Mr.Bojangles hun intrek genomen in een appartementengebouw in het levendige centrum."

Verder vragen zij zich af hoeveel publiek er in de toekomst na middernacht nog op de terrassen zal zitten, met als doel een 'levendig centrum' te creëren. ,,Hoe kan van de casus Bojangles geleerd worden en hoe kan dat omgezet worden in algemene regels voor horeca? We nemen aan dat het college niet de indruk wil geven dat het geen zin heeft voor inwoners om te klagen over geluidsoverlast, omdat het college de ondernemer altijd gelijk zal geven."

De fracties stellen voor om bijvoorbeeld te kiezen voor een maximum van drie nachten per jaar met latere sluitingstijden, de bewoners hiervan goed op de hoogte te stellen en een maximum aan het aantal decibels in te stellen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie