Afbeelding
Gemeente Ede

Sloop Klinkenbergflat, bouw 140 huizen

18 juni 2019 om 15:58 lokaal

EDE De leegstaande flat op de hoek van de Klinkenbergerweg-Van Heutszlaan-Eikenlaan, waar voorheen de organisatie Vilente zorg verleende, wordt binnenkort gesloopt. De locatie gaat plaats te maken voor de bouw van ongeveer 140 nieuwe woningen. Start van de bouw is op z'n vroegst in 2020.

Freek Wolff 

Hiervan worden er tachtig sociale huurappartementen voor iedereen, zonder specifieke doelgroepen. De reguliere toewijzingsregels gaan hier dus gelden. De andere zestig appartementen krijgen verschillende prijssegmenten. Wethouder Peter de Pater (ruimtelijke ontwikkeling): ,,Met nieuwe woningen werken we aan de groei van Ede. We kiezen voor een mooie mix van woningen die aansluit bij de vraag van nu. Het nieuwe plan past veel beter in de omgeving dan de hoge, oude flat die er nu staat."

Vanaf het vertrek van Vilente uit het gebouw De Klinkenberg in 2012 is gezocht naar een herontwikkeling van het perceel. Het terrein is in twee delen gesplitst: Woonzorg Nederland gaat 100 appartementen realiseren in twee gebouwen op het westelijk deel van het terrein. Ibrox gaat 40 appartementen realiseren in één gebouw op het oostelijk deel.

Het bouwplan is volgens de gemeente in goed overleg met de buurt in een klankbordgroep tot stand gekomen. Bij buurtbewoners is brede steun voor de ruimtelijke opzet van het plan en het aantal woningen. ,,De plek was een doorn in het hoog en niet bepaald een fraai visitekaartje. Nu komt daar eindelijk verandering in. Achttien jaar lang is er nooit een plan op tafel gekomen dat realiseerbaar was", reageert wethouder Hester Veltman.

De zogenoemde Klinkenberglocatie is al vele decennia onderwerp van gesprek. Zo was het in 2000 de bedoeling om de huidige bebouwing te vervangen voor een nieuw woonzorgcomplex met commerciële functies op de begane grond. Voor deze ontwikkeling is destijds het bestemmingsplan 'De Klinkenberg' vastgesteld door de gemeenteraad, maar dit plan is nooit gerealiseerd. In 2012 kwam het gebouw leeg te staan. In 2016 was de locatie in beeld voor de huisvesting van vluchtelingen, maar dit proces is vanwege een terugloop van het aantal asielaanvragen in Nederland uiteindelijk stopgezet. In vervolg op dit proces is de omgeving actief betrokken om duidelijkheid te kunnen bieden in de ontwikkeling van de locatie.

Een aantal bewoners had graag gezien dat er vanaf de locatie een directe wegaansluiting op de Klinkenbergerweg zou komen. De gemeente kiest ervoor dat niet te doen, omdat de bestaande wegen het verkeer goed aankunnen.

Deze week heeft het college van B&W het ontwerp-bestemmingsplan vastgesteld. Bewoners kunnen in de periode 20 juni tot en met 31 juli een zienswijze indienen. Op 11 juli wordt er door de ontwikkelaar en de gemeente een inloopavond verzorgd voor omwonenden. Na de zomer bespreekt de gemeenteraad het nieuwe bestemmingsplan. Als alles volgens plan verloopt, start de sloop van de flat nog in 2019.

Niet duidelijk is of de eigenaar Woonzorg Nederland tot een (financiële) afronding is gekomen met de voormalige bewoner: de zorgorganisatie Vilente.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie