Afbeelding
Pixabay.com

Miljoen minder bezuinigen in sociaal domein

18 juni 2019 om 16:12 lokaal

EDE De gemeente gaat een miljoen euro minder bezuinigen in het sociaal domein. In plaats van 14 wordt de ombuiging een bedrag van 13 miljoen. De lijst van maatregelen ging terug van 26 naar 17 punten.

Freek Wolff 

,,Er is gekeken naar wat haalbaar is, wat de effecten zijn voor inwoners en zorgaanbieders", licht wethouder Hester Veltman toe. ,,De lijst met maatregelen is aangepast, waarmee we toch een zeer haalbare kaart konden realiseren voor een duurzaam perspectief."

De gemeente kwam tien miljoen euro tekort en daar bovenop moet zij nog onkosten opvangen door de WMO en de vergrijzing (2 miljoen), de regie (1 miljoen), verstrekking van sociale basis (1 miljoen). ,,We zijn blij dat er geen drastische ingrepen nodig waren, zoals het sluiten van een bibliotheek bijvoorbeeld. We willen kwaliteit blijven leveren. Zo kijken we waar mantelzorgers écht behoefte aan hebben. Dat blijkt vaak hulp in de schoonmaak te zijn en dan kijken we wie we daar het beste voor in kunnen schakelen."

Een maatregel die geld 'oplevert' is om de regeling voor mensen in de bijstand, die voor inrichting van hun woning een lening kregen, nu aan te passen zodat de aflossing niet meer kwijtgescholden wordt. Een andere aanpassing is om minima die een fiets voor een brugklasser krijgen, nu geen gloednieuwe tweewieler te geven, maar een tweedehandse fiets via Restore. ,,Nergens zakt iemand door het ijs, als het goed is. We kijken wat haalbaar is en willen maatwerk leveren", aldus Veltman.

Donderdag buigt de gemeenteraad zich weer over het onderwerp.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie