De Nixbox: bijzonder speelgoed in een wereld vol vermaak

19 juni 2019 om 15:01 Nieuws Deel je nieuws

EDE - Drie studenten van de Christelijke Hogeschool Ede startten op 5 juni de sociale onderneming Studio Nixbox. Op social media voeren ze campagne met een lege kartonnen doos. Met de ‘Nixbox’ pleiten de studenten voor de speelruimte van een kind. Lege tijd en ruimte stimuleren de ontwikkeling van creativiteit, zelfstandigheid en fantasie.

Waarom Nixbox?

In een wereld van prikkels en vermaak leeft de gedachte dat we altijd bezig moeten zijn. Van jongs af aan laten we kinderen al met hun vingertjes swypen over het scherm in de veronderstelling dat ze daar creatiever en slimmer van worden. Maar het tegendeel is het geval. Lege tijd en ruimte hebben in het bijzonder positieve effecten op kinderen. Momenten van verveling of beperkte speelmogelijkheden zorgen ervoor dat kinderen zelf op zoek gaan naar nieuwe mogelijkheden. Zo worden ze creatief, fantasierijk en zelfstandig.

Vervelen leert spelen

Met een lege kartonnen doos illustreert Studio Nixbox dat speelruimte belangrijk is voor de ontwikkeling van een kind. De naam 'Nixbox' is een variant op de Xbox, een spelcomputer die veel kinderen wel zullen kennen. De Xbox en veel ander speelgoed van tegenwoordig vullen het spel van een kind in. Het kind ontdekt functie ervan, maar vervolgens zijn de speelmogelijkheden beperkt. Beperkt speelgoed biedt daarentegen oneindig veel mogelijkheden.
 

Maak ‘iets’ van niets

Volgens Studio Nixbox begint het met anders naar dingen kijken: een kartonnen doos wordt speelgoed, lege tijd blijkt opeens effectief en een lege agenda maakt ruimte voor zelfgekozen activiteiten. Leer een kind van jongs af aan om niet alleen maar met voorgeprogrammeerd speelgoed te spelen, maar ook om van weinig iets te maken. Écht vermaak ontstaat juist op die momenten dat je van takken een hut maakt of een doos ombouwt tot ruimteschip. Je kunt alles kopen, maar er ligt een rijke hoeveelheid aan vermaak voor het oprapen.

De Nixbox campagne

De komende weken is Studio Nixbox actief op Facebook, Instagram en YouTube onder de naam @studionixbox. Daar wordt zichtbaar dat volwassenen niet weten wat ze met een lege kartonnen doos aan moeten, maar dat kinderen er soms wel honderd ideeën mee kunnen bedenken. Vragen van ouders worden beantwoord door pedagogen en ouderen vertellen hoe ze zich vroeger vermaakten met alles wat ze tegenkwamen. Zo wordt het motto van Studio Nixbox bevestigd: ‘Niets is ook iets’.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie