Huisartsenpost Gelderse Vallei in Ede verleent spoedeisende huisartsenzorg buiten kantooruren in de Gelderse Vallei.
Huisartsenpost Gelderse Vallei in Ede verleent spoedeisende huisartsenzorg buiten kantooruren in de Gelderse Vallei. Case Communicatie

'Huisartsenpost is alleen voor spoed'

26 juni 2019 om 17:31 Nieuws

EDE Huisartsenpost Gelderse Vallei in Ede verleent spoedeisende huisartsenzorg buiten kantooruren in de Gelderse Vallei. De organisatie ziet dat dat het voor veel patiënten niet altijd duidelijk is wanneer en met welke gezondheidsklachten ze de huisartsenpost kunnen bellen. Daarnaast blijkt uit cijfers dat het aantal contactmomenten op de huisartsenpost toeneemt. De stijging van contacten is groot ten opzichte van het landelijk gemiddelde. Voor de huisartsenpost is dit aanleiding om deze zomer een publiekscampagne starten.

Uit cijfers blijkt dat er in 2018 76.901 contacten waren met Huisartsenpost Gelderse Vallei. Dit is een stijging van ongeveer 5.000 contacten ten opzichte van 2017. De stijging is landelijk gezien groot.

Astrid Bos, manager van Huisartsenpost Gelderse Vallei: ,,We merken dat patiënten steeds sneller contact met de huisartsenpost opnemen. Ook als de klachten niet spoedeisend zijn. Met deze campagne willen we patiënten en hun familie bewust maken met welke gezondheidsklachten ze de huisartsenpost kunnen bellen." Eind 2016 is het telefoonnummer aangepast van de huisartsenpost. Uit metingen blijkt dat er nog steeds patiënten naar het oude nummer bellen.

Bij Huisartsenpost Gelderse Vallei kunnen mensen terecht voor spoedeisende medische vragen die niet kunnen wachten tot het spreekuur van de eigen huisarts. Voor klachten zoals acute verschijnselen of hevige pijn en hechtwonden kunnen patiënten buiten kantooruren telefonisch contact opnemen via 0318-200800. Een speciaal opgeleide doktersassistent beantwoordt de telefoon. Als tijdens het telefoongesprek blijkt dat de patiënt te ziek is om naar de huisartsenpost te komen, brengt de dienstdoende huisarts een huisbezoek.

PLATFORM Iedereen twijfelt wel eens of een bezoek aan de huisarts nodig is of zoekt informatie over gezondheid en ziekten. Met behulp van de informatieve website www.thuisarts.nl of de app 'Moet ik naar de dokter' kunnen mensen zelf een inschatting maken of het nodig is om een huisarts te raadplegen.

In een spoedgeval is het belangrijk dat hulpverleners medische gegevens kunnen inzien. Huisartsen en apotheken kunnen medische gegevens delen met andere zorgaanbieders om zo een patiënt snel, goed en veilig te kunnen helpen. Het delen van medische gegevens gebeurt via het Landelijk Schakelpunt (LSP), maar alleen met toestemming van de patiënt. Iedereen kan een toestemmingsformulier invullen via www.volgjezorg.nl of er één invullen bij de eigen huisarts of apotheek. Uit cijfers blijkt dat ruim 3,5 miljoen Nederlanders nog geen toestemming hebben gegeven.

Meer weten over de campagne? Ga naar de website www.ongemakofspoed.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie