Afbeelding
Pixabay.com

Gemeente Ede screent bijstandsgerechtigden

20 juni 2019 om 18:26 lokaal

EDE Op peildatum 31 mei 2019 hadden 2150 personen on de gemeente Ede een uitkering. Dat antwoordt het college van burgemeester en wethouders op vragen van de raadsleden Arnold Versteeg (SGP) en Bart Omlo (VVD).

Jan de Boer

De twee raadsleden was ter ore gekomen dat de gemeente Amsterdam alle 40.000 Amsterdammers met een bijstandsuitkering gaat uitnodigen voor een gesprek, waarin vragen aan de orde komen als 'wat willen ze', 'wat kunnen ze' en 'wat hebben ze nodig om aan het werk te komen'. Versteeg en Omlo wilden weten met welke frequentie de gemeente Ede de gehele doelgroep spreekt. ,,En is het college bereid eenzelfde soort exercitie die de gemeente Amsterdam doet, ook in Ede toe te passen."

MOGELIJKHEDEN Het college zegt dat al in 2018 is gestart met een totale bestandsscreening gericht op de mogelijkheden van de inwoner om aan het werk te gaan. ,,De ondersteuning door Werkkracht wordt daarop afgestemd." De screening heeft in Ede tot nu toe al bijgedragen aan het succes van de toeleiding naar werk. ,,De screening leidt tot direct inzetten van activiteiten, zoals het ontwikkelen van competenties, deelname aan (groeps-)trainingen en re-integratieprojecten."

BAANKANSEN Werkkracht heeft in 2018 338 Edese inwoners met een bijstandsuitkering geholpen aan fulltime of wel parttime betaald werk. ,,Ook het bewerkstelligen van de terugkeer van werkzoekende jongeren naar een dagopleiding draagt positief bij aan de baankansen van de betrokken inwoners. In 2018 is dat voor 51 jongeren geslaagd."

AFRONDING De totale bestandsscreening is volgens het college nog gaande. Verwacht wordt dat de screening eind 2019 is afgerond. De geïntensiveerde aanpak van (herhaalde) gesprekken, (groeps)trainingen en trajecten heeft ertoe geleid dat een aantal inwoners vrijwillig de uitkering heeft beëindigd. ,,Op dit moment moeten nog 800 inwoners met een bijstandsuitkering worden gescreend." Het merendeel van de inwoners is blij met de ondersteuning om weer aan het werk te gaan. ,,De aangeboden kansen worden gegrepen."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie