Chris Hazeleger en Jan Donkersgroet (rechts)
Chris Hazeleger en Jan Donkersgroet (rechts) André Hartgers

Frieslanders op de Trapakkers

23 juni 2019 om 18:28 lokaal

EDE De Frieslanders zijn er weer bijna. Vanaf dinsdag 2 juli worden de op biologische wijze gekweekte aardappels weer handmatig gerooid en worden ze, vers van het land, meteen verkocht op de Trapakkers aan de Paasbergerweg. ,,Met het oogsten beginnen we om halftien 's morgens," vertelt André Hartgers, vrijwilliger op de Trapakkers. 

Jan de Boer 

Alle aardappels worden niet in een keer geoogst, weet Hartgers. Aanstaande dinsdag begint het allemaal. ,,Hoeveel aardappels we gaan oogsten, weten we ook nog niet. Dat komt in de loop van de weken. We gaan een week of vier, vijf door. We oogsten niet alles in een keer. De verkoop is zeker vier weken achter elkaar."

Al jaren worden er Frieslanders gepoot op echte Edese grond. De Frieslander is een vastkokende aardappel, met toch een kruimige textuur. De aardappel heeft een gladde gele schil. De pieper is geschikt voor koken, bakken, stamppot, salades, frituren en poffen. ,,Het zijn echte zandaardappelen, geen kleiers. De Frieslander kost bij ons ongeveer 1.50 euro per kilo. Op de Trapakkers hebben we een kraampje waar je de aardappelen kunt kopen. Aan een ouderwetse unster, een weegapparaat, hangen we een emmer. We kijken niet zo precies, meestal krijgen de mensen iets meer aardappelen."

Al jaren worden er op de Trapakkers aardappelen verbouwd. Een paar weken geleden kwamen er al mensen vragen, wanneer de nieuwe aardappels kunnen worden gekocht. ,,Er is gewoon vraag naar. Dit jaar hebben we extra veel. Dat komt door het goede weer dat we hebben gehad. We hebben warmte gehad, genoeg water gehad, het groeit als een gek. We hebben de aardappels ook in twee series gepoot. De eerste zijn eind maart gepoot en de tweede serie is in april gepoot. Ze komen dus mooi na elkaar."

Zoals het moet wordt op de Trapakkers de wisselpoot toegepast. ,,Elk jaar zakken we naar beneden af. En als we op een gegeven moment onderaan op de Trapakkers zijn, beginnen we weer van bovenaf aan. Op de akker waar vorig jaar aardappels werden gepoot, staat nu koren, haver, spelt en gerst." In de begintijd als er aardappels zijn gepoot, kost het nog wel wat onderhoud. ,,Dan moet je zorgen dat alle onkruid goed weg is. Daarna worden de aardappels aangeaard zoals ze dat noemen. Dan komt er een tractor, die de grond omhoog schuift om te zorgen dat de aardappels niet bloot komen te liggen. Dan krijg je van die voren tussen de rij aardappelen, die blijven redelijk schoon. De laatste week hebben we niets hoeven te doen. Er komt verder geen onkruid omhoog."

Elke dinsdagmorgen zijn de vrijwilligers van de Trapakkers sowieso op de akkers te vinden. ,,Meestal met een man of acht tot tien. In het voorjaar is het dan poten en zaaien. Nu is het meest een kwestie van bijhouden. Maar ook nog wat poten, want we hebben nu ook siertabak gepoot. Daar komen hele mooie bloemen in. Verder hebben we ook zonnebloemen gepoot. En siermais. Binnenkort hebben we op de Trapakkers ook hele mooie bloemen staan."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie