Annemiek van Vleuten (rechts): 'Nummer opspelden en gaan.'
Annemiek van Vleuten (rechts): 'Nummer opspelden en gaan.' Annemiek van Vleuten

Annemiek van Vleuten: 'Van huis naar de start is wel apart'

25 juni 2019 om 14:00 Sport

EDE Annemiek van Vleuten uit en hoogtestages zijn de laatste jaren onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar zeker ook de basis van haar indrukwekkende erelijst. Ook dit seizoen was wat successen en hoogte-stages betreft al geen uitzondering. De Wageningse presteerde bovenmatig goed in de voorjaars- en Ardennenklassiekers en de laatste 'voorbereiding op hoogte', moet het sluitstuk worden op nieuwe successen, te beginnen met het Nederlands Kampioenschap, deze week in 'haar achtertuin' Ede.

Dick Martens

Vanuit Livigno, aan de vooravond van het Nederlands Kampioenschap, kijkt Van Vleuten op haar rustdag tijdens haar verkenningstochten van enkele Giro-etappes terug op haar voorseizoen en vooruit op de komende kampioenschappen en de Giro. ,,Ik heb mijzelf verrast in het voorseizoen, zeker met de winst van de Strade Bianche. Ik had al acht jaar lang niet in het voorjaar gewonnen, dan kan je wel zeggen en dat na zo'n zware blessure het wel verrassend was. Mijn doel was goed te zijn in de Ardennenweek, maar ik was het dus al veel eerder."

TENERIFE Daarna nam Van Vleuten wat gas terug en stond ze in 'een ondersteunende rol' aan de start in de Ronde van het Baskenland. ,,Dat was vooral, omdat ik niet altijd maar die druk van het moeten presteren wilde voelen. Maar het was goed voor de teamspirit, als je voor je ploeggenoten rijdt. Top presteren is ook keuzes maken. Dat is op lange termijn wat meer gezond is om zo in balans te blijven. Nu steunde ik Amanda Spratt, die dat al in heel veel koersen voor mij heeft gedaan." Het plan was om daarna richting Italië te gaan, maar het weer was zo slecht. Het zou dan betekenen dat het zoals Van Vleuten het zelf typeerde 'ik alleen maar heen en weer in de vallei kon rijden'. ,,En daar word ik niet superblij van. Daarom koos ik 'last minute' weer voor Tenerife. Daar ben je verzekerd van mooi weer en dat is toch wel de nummer één factor van een succesvolle hoogtestage. De laatste week voor ik huiswaarts ga ben ik nu in de Valtellina-regio, daar waar twee Giro-etappes gereden worden, de tijdrit en de etappe, die eindigt op de top van de Gavia. Het is vooral fijn dat ik het tijdritparcours dan al ken. Dan is het straks nummer opspelden en gaan."

GAAN En 'gaan' zal het ook in Ede gaan worden. Ook daar wordt al reikhalzend naar uitgekeken. ,,Het voelt zeker ook als een thuiswedstrijd, waar ongetwijfeld veel mensen die ik ken langs de route zullen staan. Het is natuurlijk superleuk om vanuit je huis een NK te rijden, thuis te slapen en dan gewoon op de fiets naar de start te gaan. Hoe mooi is het dan ook om de tijdrit te rijden in die regenboogtrui. Daar liggen toch mijn meeste kansen, vandaar dat ik daar optimaal wil presteren. Voor mij is het wel wat ongunstig dat het heel lang rechtuit is en niet al te technisch. Dat vind ik een gemiste kans. Het parcours, ook van de wegwedstrijd, doet zeker geen recht aan het mooie trainingsgebied waar ik in woon. Maar de vorm is er, dat is toch de basis van succes. Ik voel mij fit, ik had al een goed niveau, heb er nog een schepje bovenop gedaan, om toch nog wat beter te worden."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie