Joëlle Weening bij de winnende etalage tijdens het Nederlands kampioenschap.
Joëlle Weening bij de winnende etalage tijdens het Nederlands kampioenschap. Joëlle Weening

'Het is nét de Olympische Spelen'

25 juni 2019 om 12:37 lokaal

EDE De Edese Joëlle Weening is zo goed in etaleren, dat ze er begin maart Nederlands kampioen in werd. Over anderhalve maand reist ze af naar Rusland voor het wereldkampioenschap. ,,Het lijkt net op de Olympische Spelen."

Danny van Zeggelaar

Weening doet vanaf 23 augustus mee aan de WorldSkills, de wereldkampioenschappen voor beroepen. Dit jaar gehouden in het Russische Kazan, waar ze met een groep van dertig Nederlandse kampioenen naar toe gaat. Het is een heel divers gezelschap, van lasser tot bakker tot etaleur, maar de (v)mbo-studenten hebben allemaal een ding gemeen: ze zijn heel goed in hun (aanstaande) vak.

Zo ook Joëlle Weening uit Ede, de Aeres MBO Velp-student die in maart Nederlands kampioen etaleren werd tijdens de World Skills Netherlands, zeg maar het Nederlands kampioenschap. ,,Ik had drie dagen de tijd om een etalage te maken", legt ze uit. ,,Het was in de RAI in Amsterdam en ik kreeg daar de opdracht. Dan ga je eerst schetsen maken, een planning maken, een concept. Daarna beeld je het visueel uit en daarna ga je echt ook aan de slag met het maken van de etalage."

TIJDSDRUK Het was behoorlijk aanpoten op het NK. Ze had maar vijftien uur de tijd en voorafgaand aan het kampioenschap wist ze nog niet wat ze moest gaan doen. ,,Je moet heel creatief zijn en breed kunnen denken", zegt Weening. ,,Kunnen werken met verschillende stijlen. Het thema was 'Urban City Travel' en dan moet je nadenken: wat kan ik hiermee? Het is stad, reizen, natuur." Ze begint op internet met inspiratie zoeken. ,,Je eerste ontwerp moet je altijd weggooien", weet ze. ,,Ik had als vloer een zebrapad, want de stad, een landkaart erin verwerkt, een wereldbol gemaakt met namen van steden, een tas ervoor gehangen."

GOUD Haar ontwerp viel zo in de smaak, dat ze de titel binnenhaalde. Het was zelfs zo goed, dat ze in aanmerking kwam voor het WK, de WorldSkills. ,,Je gaat op het NK de strijd aan met de beste etaleurs, maar je gaat pas naar het WK als je goud hebt én een puntenscore van boven de 75. Ik had 78."

Door die hoge puntenscore vertrekt Weening op 19 augustus naar Kazan, zo'n zevenhonderd kilometer ten oosten van Moskou. ,,Ik had dat vooraf echt niet verwacht", zegt ze. ,,In eerste instantie was mijn wedstrijd een demowedstrijd en zei men dat we niet naar het WK konden. Maar twee weken later werd ik gebeld dat ik tóch mocht. Het is heel intensief: je moet aan van alles voldoen. Het is echt nét de Olympische Spelen." Weening is nu ook volop aan het trainen. Vorige week was ze in Schotland om te oefenen. ,,Nu gaan we met mijn expert een plan opzetten. Wat ga ik doen, wat moet ik nog verbeteren. Daar ben ik elke dag mee bezig."

Vorige week heeft Weening ook nog even 'snel' examen gedaan voor haar mbo-opleiding Styling & Design en dat heeft ze gehaald. Ze heeft zich voor volgend schooljaar voor het hbo ingeschreven.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie