Afbeelding
Danny van Zeggelaar

Terrassen rond Marktplein Ede definitief langer open

26 juni 2019 om 07:14 lokaal

EDE De terrassen op het Marktplein en aan de Marktstraat in Ede mogen definitief langer openblijven, heeft het Edese gemeentebestuur besloten. Van 1 juli tot 1 oktober hoeven de terrassen van bijvoorbeeld RUIG en Chillerz (op de markt) in de nacht van vrijdag op zaterdag en in de nacht van zaterdag op zondag pas om 01.00 uur te sluiten. Ook Mr. Bojangles mag langer openblijven, maar dat geldt pas vanaf 1 augustus.

Danny van Zeggelaar

Over de verlengde openingstijden is veel te doen geweest. Een jaar geleden luidden bewoners van Ede Centrum in deze krant de noodklok, omdat ze onder meer vreesden voor hun rust. Ook voelden bewoners zich overvallen door het plotselinge besluit tot een proef van de gemeente om de terrastijden te verlengen. Later zei burgemeester Verhulst dat hij het zich aantrekt, dat bewoners zich overvallen voelden.

'ZEER GESLAAGD' De proef is echter overwegend positief verlopen, meldt het Edese college van burgemeester en wethouders. Zo ervaarden de horeca-ondernemers de proef als zeer geslaagd, vonden bezoekers het fijn om met het mooie weer langer buiten te kunnen blijven en past het verlengen van de terrastijden volgens de gemeente bij het doel dat Ede heeft met het centrum en de Markt: meer toeristen door een levendig centrum en een aantrekkelijk plein.

Wel kwamen er bij Mr. Bojangles klachten van de bewoners boven die zaak, maar die gingen volgens Ede niet over de verruimde terrastijd, zo meldt de gemeente in een brief aan de gemeenteraad. Inmiddels is een mediationtraject gestart met gesprekken tussen de bewoners die boven Mr. Bojangles wonen, de exploitant van de horecazaak en de eigenaar van het pand. De gemeente wil dat bewoners en exploitant voor 1 augustus samenlevingsafspraken maken. Bij RUIG waren geen klachten binnengekomen van omwonenden. Ook bij de politie waren geen klachten binnengekomen over verstoring van de openbare orde.

MUSEUMPLEIN Toch kiest Ede er wel voor om onderscheid te houden met het Museumplein. Daar mogen de terrassen van 1 maart tot en met 31 oktober tot 02.00 uur open zijn. ,,Op die manier blijft het ook beperkt tot de periode waarin er het meeste behoefte daarvoor bestaat, en blijft het onderscheid met het echte horecaconcentratiegebied bestaan", aldus Ede. ,,Wanneer daartoe aanleiding bestaat, kan de verruiming ook weer worden teruggedraaid."

In de politiek is met kritische geluiden gereageerd op het besluit van het college: zo werd er in een eerdere evaluatie begin dit jaar nog gesteld dat het hele proces niet goed verliep. Het besluit was te snel genomen en de gemeente had zorgvuldiger moeten communiceren met omwonenden. SGP, CDA, ChristenUnie, GroenLinks en de PvdA stelden vorige week al kritische raadsvragen en kwamen met het idee om bijvoorbeeld te kiezen voor een maximum van drie nachten per jaar met latere sluitingstijden. Zeker voor Mr. Bojangles, vinden de fracties, zou hetzelfde principe kunnen worden toegepast als voor Stadscafé Oscar en Grand Café De Verleiding: ook die zaken zitten in een appartementengebouw in het centrum.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie