De zeldzame roze sprinkhaan, gefotografeerd op landgoed De Schaffelaar in Barneveld.
De zeldzame roze sprinkhaan, gefotografeerd op landgoed De Schaffelaar in Barneveld. Everdien van de Bijl

Edese spot zeldzame roze sprinkhaan

27 juni 2019 om 11:31 lokaal

EDE De Edese Everdien van de Bijl haalt met regelmaat de krant of internet. En het programma 'Vroege Vogels' plaatst geregeld haar natuurfoto's en filmpjes op de site.

Eip Janssen

,,Waarom ik foto's en filmpjes over de natuur plaats? Omdat ik van de natuur en alles wat daarin leeft en bloeit houd. Natuurfotografie is een leuke hobby die veel diversiteit aan flora en fauna biedt. Ik kan mijn passie en interesse kwijt. Mooie en soms bijzondere foto's maken is een uitdaging. Op zoek, met veel geduld, naar het onbekende. Je verlegt je grenzen om de natuur het mooie te laten zien", opent de 50-jarige amateurfotografe.

GEDULD De Edese heeft veel natuurschoon op plekken in de wereld gezien. Maar Van de Bijl koestert het natuurgebied rondom haar woonplaats Ede en eigenlijk de hele Veluwe in het bijzonder. ,,Wie op zoek is naar mooie natuur, vindt altijd wat. Maar je moet geduld opbrengen. Wie dat niet heeft, ziet de schoonheid van de natuur over het hoofd. Ik heb veel natuurreizen gemaakt en geniet van alle mooie momenten. Natuurlijk hoop je iets specifieks te zien dat hoort bij dat land of omgeving. Natuurlijk besef je achteraf dat je iets niet gezien hebt wat je wel hoopte. Maar dan koester ik datgene wat ik wel heb gezien", aldus de bloembindster.

De natuurliefhebster gaat graag met vrienden de natuur in. ,,Je hebt dezelfde interesse en dat levert leuke tips op."

BARMSIJS Wat is het mooiste wat je hebt gefotografeerd in deze omgeving? Een stilte valt. ,,Wat een vraag", schatert de Edese. ,,Tot afgelopen weekeinde zou ik hebben geroepen: de ontmoeting met een kleine barmsijs. Dat is een klein mooi vogeltje dat bij ons een wintergast is. De barmsijs zag ik zitten, hij bleef rustig zaadjes eten en ik had alle tijd om een foto te maken, maar ook om van het vogeltje te genieten."

Maar na de foto van afgelopen zondag is er twijfel bij Van de Bijl. Zij stond toen namelijk op het Barneveldse landgoed De Schaffelaar perplex en beleefde haar ultieme 'wow'-moment.

UNIEKE SPRINKHAAN ,,Bij een watertje zaten wat sprinkhanen. Zo op het oog niets bijzonders, maar ik ben gewend wat verder te kijken. En toen zag ik een roze sprinkhaan. Ik dacht: 'dat kan niet waar zijn'. Ik zette mijn zonnebril af om te kijken of ik geen zonnesteek had opgelopen", lacht ze breeduit.

Maar het was echt de zeldzame roze sprinkhaan. ,,Af en toe wordt die in ons land gespot. Maar voor zover mij bekend nog nooit in deze omgeving", vervolgt Van de Bijl. Een roze sprinkhaan is zeldzaam, omdat hij wegens zijn felle kleur snel ten prooi valt aan vogels. ,,De roze verschijning van de sprinkhaan is een zeldzame verkleuring, die ook wel erythrisme wordt genoemd. Te vergelijken met albinisme bij de mens. Het kan een genetische afwijking zijn, maar ook veroorzaakt worden door het eten van rood voedsel. Dat ik dat mocht mee maken. Om nooit te vergeten", besluit de trotse en blijde Everdien van de Bijl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie