De vuurwerkshow van afgelopen jaarwisseling bij het ENKA-terrein trok veel bekijks.
De vuurwerkshow van afgelopen jaarwisseling bij het ENKA-terrein trok veel bekijks. Freek Wolff

Vuurwerkverbod niet aan orde

26 juni 2019 om 19:19 lokaal

EDE Een algemeen vuurwerkverbod voor de gemeente Ede lijkt voorlopig niet aan de orde. Het Edese college van burgemeester en wethouders ziet er niets in, en ook in de gemeenteraad is lang niet iedereen enthousiast over het fors inperken van het vuurwerk met oud en nieuw. Wel zien partijen iets in professionele vuurwerkshows tijdens de jaarwisseling.

Danny van Zeggelaar

Dat bleek donderdag tijdens de raadsvergadering. De gemeente vroeg vorig jaar bij het inwonerspanel van Ede, gevraagd hoe zij kijken naar een eventueel vuurwerkverbod. De helft van de panelleden zegt voorstander te zijn van een algeheel verbod op het afsteken van vuurwerk door particulieren, ruim een derde is tegen. Het probleem van dat panel is echter dat het onderzoek niet-representatief is voor heel Ede. Bovendien ziet het gemeentebestuur niets in zo'n totaalverbod: er is te weinig capaciteit om het (afsteken van) vuurwerk op te sporen, en bovendien worden voorstanders gedupeerd, zegt het college.

REFERENDUM Raadslid Niek van den Brink (ChristenUnie) opperde tijdens de raadsvergadering van donderdag echter nader onderzoek, of desnoods een referendum over het thema. ,,Mits een goede vraagstelling en als het gehouden wordt samen met andere verkiezingen", zei hij. De CU heeft nooit onder stoelen of banken gestoken voorstander te zijn van een verbod. Ook de SGP zei bij monde van Nico van der Poel ,,al jaren" voorstander te zijn van een algeheel verbod voor consumentenvuurwerk. Wat hem betreft kan het carbidschieten, zoals dat veel in de dorpen wordt gedaan, wel gewoon doorgaan.

Bij andere partijen klonk gemor over een verbod. Onder meer Gabriëlle Hazeleger van Gemeentebelangen, Boyce de Jong (GroenLinks) en Jan-Pieter van der Schans (CDA) deden wel een pleidooi voor meer professionele vuurwerkshows met oud en nieuw. In een totaalverbod in de gemeente Ede ziet de CDA'er weinig. ,,Krijg je dan een soort vuurwerklinie bij de grens met Barneveld?", vroeg hij zich af. Partijen zien meer in de uitbreiding van vuurwerkvrije zones, bijvoorbeeld bij verzorgingshuizen, en in goede voorlichting over de gevaren van vuurwerk.

200.000 EURO Burgemeester Verhulst ziet voorlopig niets in een nader onderzoek naar het draagvlak voor een algemeen verbod op consumentenvuurwerk. ,,Ik verwacht niet dat dat heel veel gaat afwijken van nu", zegt hij. ,,Misschien is dat over twee of drie jaar wel anders, maar voor nu geldt: dan ben je 15.000 euro lichter, en dan heb je dezelfde resultaten." In meer vuurwerkshows ziet de burgemeester wel iets, maar op welke schaal dat dan zou moeten worden gehouden is de vraag. ,,Een grote centrale plaats met een feest erbij, dat zou ik altijd doen. Maar wil je overal in Ede, in elke wijk of dorp een show, dan ben je zo 200.000 euro lichter, schat ik. Dat is wel gortig."

Naar verwachting neemt de Tweede Kamer later een besluit over een vuurwerkverbod. Het lijkt erop dat gemeenten straks zelf mogen bepalen of er een verbod komt, of niet.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie