Afbeelding
Lex van Lieshout / ANP

Sterke stijging zorg voor jongeren met jeugdhulpvoorziening

25 juni 2019 om 15:21 lokaal

EDE Het aantal jongeren met een jeugdhulpbeschikking is in 2018 met bijna 900 jongeren gestegen naar 3.138 personen. ,,Hoe dat komt is de grote discussie. Een aantal zaken weten we, maar het is voor ons ook nog gissen waar het aan ligt. Het heeft meerdere oorzaken, het heeft er mee te maken dat gemeenten door de decentralisatie een beter beeld hebben over het hele veld van de jeugdzorg", zegt wethouder Lex Hoefsloot

Jan de Boer 

Huisartsen krijgen het ook drukker. ,,Heel veel van de doorverwijzingen gebeurt door de huisartsen. En zij voelen de druk om de zorg voor de jeugd sneller door te verwijzen naar specialistische zorg. Er is ook een sterke groei in het aantal gezinnen dat in de problematiek van de schulden komt. Daar blijkt een direct verband te zijn met jeugdzorg."

Landelijk maar ook is Ede is het zo, dat jongeren die in een instelling zitten daar moeilijk uit te krijgen zijn. ,,Waarom dat specifiek in Ede niet lukt, weten we niet. In z'n totaliteit lukt dat landelijk niet omdat er te weinig druk is om jongeren weer uit die instellingen te krijgen. De samenleving zit daar ook niet op te wachten om de wat problematische jongeren te ontvangen."

Het aantal Edenaren dat gebruik maakt van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning stijgt sinds 2015 licht met 200 naar 6.000 personen. Dat staat in de vierde Sociale Monitor die de gemeente Ede het licht heeft laten zien. ,,Dat komt omdat de mensen ouder worden en dat er minder mensen naar de verpleegtehuizen gaan."

Uit de Sociale Monitor blijkt ook dat zo'n 40.000 Edenaren (44% van de volwassen inwoners) vrijwilliger zijn. Het percentage mantelzorgers dat zich tamelijk of zwaarbelast voelt, varieert tussen 2010 en 2018 tussen de 7% en 12%. Sinds 2015 worden jaarlijks meer mantelzorgwaarderingen toegekend. In 2018 stroomden er meer personen uit de bijstand uit, dan er instroomden. Hierdoor is het totale bestand in 2018 met ongeveer 250 personen afgenomen. ,,We gaan met de resultaten van de Sociale Monitor aan de slag," aldus Hoefsloot.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie