Afbeelding
Eip Janssen

NK-wielrennen tijdrijden sfeervol

26 juni 2019 om 18:31 Sport

EDE/OTTERLO Het kan bijna niemand in onze gemeente zijn ontgaan dat woensdagmiddag het NK wielrennen werd gestart met de discipline tijdrijden.

Eip Janssen

Peter de Pater, de sportwethouder en burgemeester René Verhulst mochten assisteren bij de prijsuitreikingen. De winnaars kregen naast de traditioneel kampioenstrui, medailles en bloemen ook een specifiek Edes aandenken.

VOORBEREID ,,We hebben er met zijn allen maanden naar uitgekeken. Ik sta er versteld van dat zoveel (Edese) wielerliefhebbers aanwezig zijn. Of ik zelf een wielerfanaat ben? Meer van het passief kijken", grapt De Pater. ,,Ik sta er versteld van wat er allemaal voor komt kijken. Ook wij hebben vele draaiboeken gemaakt. Voor zover ik kan nagaan loopt alles op rolletjes", laat de wethouder weten, voordat hij wegzoeft naar de volgende huldiging.

Inderdaad is er langs de route weinig wanklank te horen. Maar wel een goede tip van een automobilist die in het centrum moet zijn. ,,Ik heb een zakelijke bespreking. Ben echt van hot naar haar gestuurd. Ik begrijp de verkeersmaatregelen en al die borden. Maar zet er dan bij dat de navigatie beter niet gebruikt kan worden." Wethouder Peter de Pater vindt het achteraf een goede suggestie en kijkt wat nog haalbaar is.

VAN VLEUTEN Deze krant volgt via een liveblog de tijdrit onderdelen, met als hoogtepunt de zege van Annemiek van Vleuten (Wageningen) bij de vrouwen.

De winnares vertelt met enige verbazing over haar winst en de vorm waarin zij verkeert. ,,Ik wil tijdens de Giro Italië voor vrouwen (volgende week vrijdag, red.) goed in vorm zijn. Ik heb mij in de bergen voorbereid. Deze wegen heb ik honderd, misschien wel vijfhonderd keer gereden. Wat een publiek dat mij onderweg aanmoedigde. Dat gaf een kick", gaat Annemiek van Vleuten verder.

Zij showt haar mooie tijdritfiets. ,,Het design is geweldig. Ik heb er zelf nog wat aan geprutst." Dan wordt het tijd het journaille te verlaten voor de huldiging. ,,Goed nog een anekdote dan. De ploegleider en een mecanicien van mijn Australische wielerploeg Mitchelton-Scott zijn speciaal voor mij hierheen gekomen. De mecanicien legt elk jaar een fles champagne in mijn koelkast. Bij winst mag die open. Vorig jaar dacht hij iets beters te hebben gevonden: Westvleteren bier. Maar ik werd 'slechts' vierde. Dat geen tweede keer moet hij hebben gedacht en het werd weer champagne. Na deze mooie winst gaan we vanavond, weliswaar gematigd even ervan genieten. Mooi toch dat een ploeg zoiets voor mij als Nederlandse doet", sluit de 36-jarige Wageningse af.

VOLGAUTO De Ede Stad equipe mocht mee in de volgauto achter de Arnhemmer Luuk Jansen. Het werd een mooie ervaring bij ploegleider René Bastiaansen (Dutch Food Valley Cycling Team). ,,Zeg maar gewoon René. Ik zal je als verslaggever Luuk Jansen laten volgen." Hij wordt continue aangemoedigd en blijft behoorlijk bij zijn streeftijd tussen de 52 en 53 minuten. Uiteindelijk komt de Arnhemmer in 53.28.690 met bijna zeven minuten achterstand op winnaar Jos van Emden over de meet. ,,Hij heeft echt goed gereden.in het begin wat onrustig op zijn fiets maar later prima", zegt de ploegleider, die ook positief blijft coachen wanneer renner Stephan Bakker de Arnhemmer passeert. ,,Het is op het park De Hoge Veluwe. Hij loopt vrijwel niets op je uit. Prima, volhouden zo", laat Bastiaansen zich horen. Dat het verschil slechts ruim twee minuten blijft is mede aan de positieve coaching te danken.

Eerder op de dag kan ook Bennekommer Jasper Jansen (ploeg DFVCT) geen potten breken. Hij eindigt op de vierenveertigste plaats. Negen rijders volgen hem nog. ,,Er stond veel publiek langs de kant. Het was best zwaar, ik zat wat te klooien met mijn versnellingen. Ik weet nu wat ik zaterdag tijdens de wegwedstrijd moet doen. Wat ik nu ga doen? Mijn ploegleider zoeken. Waar die is gebleven? Geen idee! Misschien ging ik te hard met gemiddeld 44 kilometer per uur'', grapt hij.

JEUGD Edenaar Bart van Peursum, bij menig inwoner beter bekend als de vroegere speurneus KNVB naar jeugdtalenten, geniet eveneens.n,,De fanzone is niet zo druk. Maar dat zal vanmiddag wel veranderen, de kinderen zitten nu nog op school", opent Bart. En gelijk heeft hij, want 's middags voorziet de fan zone bij het gemeentehuis zeker in een behoefte. ,,Ik heb wonende aan de Raadhuisstraat een perfect uitzicht. Jammer, dat start en finish niet bij het gemeentehuis is, dan zou het helemaal super zijn", lacht Van Peursum breeduit. 

Annemiek van Vleuten (midden), Ellen van Dijk (links) en Anna van der Breggen (rechts) op het podium in Ede.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie