Afbeelding
Theo Beumer

Lorena Wiebes pakt titel NK Wielrennen 2019 voor vrouwen

29 juni 2019 om 19:21 Sport NK wielrennen 2019 in Ede

EDE In een pakkende eindsprint bleef Lorena Wiebes tijdens de sprint bij het NK-vrouwen Marianne Vos en Amy Pieters net voor.

Eip Janssen

PLOEG ,,Dit is zo gaaf. In je eigen land de titel pakken. Ook mooi voor onze ploeg (Parkhotel Valkenburg). Zij hebben er altijd in gelooft", keek de door haar ploeg gevierde Wiebes foto 1 terug.

De sprintster van Parkhotel Valkenburg had complimenten voor de organisatie. ,,Die was prima en het parkoers beviel mij wel"

Nummer drie Amy Pieters had behoorlijk wat bedenkingen tegen het uitgezette parkoers.

,,Ik denk dat je hier in deze mooie omgeving wel iets beters, NK waardig parkoers had kunnen uitzetten. Maar anderzijds moeten we de gemeente Ede dankbaar zijn. Niet elke plaats wil zich nog aan de organisatie wagen", was haar visie.

De koers kende een vrij vlak verloop en wat voorspeld was gebeurde ook. De laatste ronde was beslissend. Tropische temperaturen teisterden het Nederlands Kampioenschap voor vrouwen op Edes grondgebied.

,,Al snel gingen enkele rensters op stap. Zij hadden weinig trek in een eindsprint met snelle en sterke vrouwen als Annemiek van Vleuten, Ellen van Dijk, Floortje Mackaij of Lucinda Brand.

,,De koers werd hard gemaakt in de openingsfase. Het duo Kirstie van Haaften en Marieke van Witzenburg kreeg de zege van het peloton", wist het duo.

Halverwege de de koers was alles weer bij het oude.

,,Het werd een boeiende finale waarin onze ploeg Parkhotel aanvankelijk de slag miste", keek Wiebes terug. Toppers als Ellen van Dijk of Chantal Blaak en Floortje Mackaij lieten zich zien.

SNELTREIN Het was nog zestig kilometer en echt paniek was er niet in de ploeg van Wiebes.

,,Natuurlijk kijk je elkaar aan. Maar mijn ploeg sleurde snoeihard op kop. Het werd op een geven moment zelfs een achterstand van ongeveer veertig seconden", verzuchtte Wiebes.

,,Dat was ook niet onverwacht. Wie een kopgroep met onder meer sneltrein Ellen van Dijk ziet wegrijden weet dat je aan de bak moet", vulde Pieters aan.

Op een twaalf kilometer voor de finish was het peloton weer compleet.

,,Ik heb mij even getest. Een felle demarrage en de meeste favorieten volgden. Even mij laten zien in de 'achtertuin'. Eigenlijk heb ik ervoor gezorgd dat er reuring ontstond", vertelde Annemiek van Vleuten aan haar moeder.

Teleurgesteld met een vierde plaats was zij zeker niet. ,,Natuurlijk hoop je op een beslissende slag maar ik heb al eerder gesteld dat dit parkoers niet zwaar genoeg was."

Even leek Lucinda Brand nog roet in het eten te gooien voor Lorena Wiebes. In de laatste vijf kilometer ontsnapte zij uit de kopgroep.

,,Onder impuls van Ellen van Dijk werd het selecte groepje teruggehaald. Ik kon haar goed volgen en kon van kop af de sprint beginnen", vervolgde de 20-jarige Mijdrechtse.

Met meer dan twee fietslengtes versloeg zij Marianne Vos en Amy Pieters gedecideerd.

,,Voor het eerst in mijn nog jonge leven Nederlands Kampioen. Het zal even wennen zijn maar deze trui past mij het komend jaar wel", glunderde de winnares van oor tot oor.

Uitslag NK Wielrennen 2019 wegrace vrouwen:

1. Lorena Wiebes

2. Marianne Vos + 0.01

3. Amy Pieters z.t.

4. Annemiek van Vleuten + 0.03

5. Ellen van Dijk z.t.

6. Nancy van der Burg + 0.06

7. Floortje Mackaij z.t.

8. Yara Kastelijn + 0.13

9. Lonneke Uneken + 0.26

10. Lucinda Brand + 0.33

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie