Studenten  motorvoertuigentechniek, Christianne van der Wal, gedeputeerde van de provincie Gelderland en Jan Jacob van Dijk, voorzitter College van Bestuur van stichting COG.
Studenten motorvoertuigentechniek, Christianne van der Wal, gedeputeerde van de provincie Gelderland en Jan Jacob van Dijk, voorzitter College van Bestuur van stichting COG. Zoë Koster/Jasper Vollman Photography

Technova College adopteert WEpod

1 juli 2019 om 12:43 Nieuws

EDE De feestelijke overhandiging van één van de zelfrijdende WEpod's van provincie Gelderland aan Technova College in Ede vond maandag 1 juli plaats. De technische mbo-school gaat in samenwerking met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) nieuwe leerlijnen ontwikkelen met als doel autonoom rijden in het onderwijs te integreren.

In de centrale hal van Technova College prijkt het overgenomen, zelfrijdende voertuig. Het parkeerterrein is al ingemeten en binnenkort kan de WEpod op het eigen terrein van de school op een testtraject gaan rijden. De WEpod biedt het onderwijs toegang tot technische systemen, sensoren en software achter autonoom rijden, een techniek die zich in hoog tempo ontwikkelt. Voor de opleiding motorvoertuigentechniek is de WEpod daarom een interessante tool om mee te leren en experimenteren. Bovendien slaat het autonome voertuig een brug tussen Technova College en de HAN, die gezamenlijk nieuwe leerlijnen gaan ontwikkelen rondom de technologie voor autonoom rijdende voertuigen.

TESTVOERTUIG PROVINCIE De WEpod fungeerde enkele jaren als testvoertuig van de provincie Gelderland om de ontwikkeling van zelfrijdend openbaar vervoer en transport te stimuleren. Het voertuig reed tijdens een pilotproject al eerder in Ede/Wageningen tussen het NS-station en de campus van de WUR. Momenteel wordt de WEpod als onderdeel van het I-AT Project ingezet als autonoom rijdende shuttle op Weeze Airport tussen de terminal en de parkeerplaats.

Technova College krijgt nu de kans om de WEpod nieuw leven te blazen. Ad van Dijk, directeur Technova College, verheugt zich op de inzet van de WEpod in het onderwijs. ,,We gaan de opleiding motorvoertuigentechniek verrijken met nieuwe onderdelen waaronder 'alternatieve aandrijvingen' (elektriciteit, waterstof) en ontwikkelingen op het gebied van autonoom rijden. De WEpod is een experimenteel voorbeeld van deze ontwikkeling en daar kunnen we veel van leren."

Mail de redactie
Meld een correctie

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie