Afbeelding
Pixabay

Voetbalpersoonlijkheid Rijk Versteeg senior overleden

2 juli 2019 om 11:01 Sport

EDE Rijk Versteeg senior, voormalig voetballer bij Edesche Boys, VV Ede, Blauw Geel'55 en DTS ’35 (nu DTS Ede), is in de nacht van vrijdag op zaterdag overleden. Rijk Versteeg is na een lang ziekbed rustig ingeslapen. 

Vele voetballiefhebbers zullen zich zijn karakteristieke manier van spelen herinneren. Een linkspoot met een ongelooflijke werklust en een fluwelen voorzet. De sympathieke Edenaar was een sieraad bij deze drie verenigingen. Hij stimuleerde jeugdspelers en gaf, waar kon, menig voetballer tips hoe je beter kon worden. Zijn karakter op het veld was de strijd aangaan en elke wedstrijd willen winnen. Maar de 71-jarige sportman kon deze ongelijke strijd niet winnen. 

Na zijn periode bij Edesche Boys stapte Rijk over naar het toenmalige VV Ede. Onder meer in het seizoen 1970/1971 maakte hij deel uit van het eerste elftal. VV Ede debuteerde in de eerste klasse en Rijk Versteeg zorgde tegen Eilermark voor het eerste Edese doelpunt in de hoogste amateurklasse. Ede plaatste zich in die jaren voor de strijd om het landskampioenschap bij de amateurs. Versteeg maakte onder meer deel uit van het succesvolle team met onder anderen Henk van Dijk, Gerdo Hazelhekke en Dick Schoenaker. Rijk Versteeg omschreef zijn ‘Ede’ als volgt: ,,Ik denk dat ‘Ede’ met name in de jaren 1960 en 1970 voorop liep ten opzichte van andere amateurverenigingen. De opvang en begeleiding van de jeugd was prima en wij trainden als eerste elftal drie keer per week."

Vijftien jaar gaf Rijk Versteeg zijn beste krachten aan VV Ede. In 1979/1980 maakte hij de overstap naar DTS’35. In een interview met de Edese Courant zei hij daar het volgende over:  ,,Er is nogal wat te doen geweest toen ik na een lange periode bij Ede naar DTS ging. Wat ik daar nu meemaak, had ik vier jaar eerder moeten doen. De sfeer spreekt mij zeer aan en bovendien word je in je waarde gelaten."

DTS’35 heeft al die jaren kunnen genieten van de kwaliteiten van voetballer Rijk Versteeg, maar vooral van de mens Rijk Versteeg. Hij paste zich moeiteloos aan en hielp intensief mee aan de bouw van het clubhuis op het nieuwe sportpark Inschoten. Hij kwam in de 'Bosrandperiode' ook nog een seizoen uit voor Blauw Geel'55. Rijk Versteeg was een voetbaldier pur sang. Maar er was een sport in zijn leven die hem nog meer beheerste; de duivensport. 

,,De duivensport is alles voor me." Dat ging eenmaal zover dat Rijk zittend in de bestuurskamer bij DTS de bespreking van zijn trainer verliet. Hij zag, omdat zijn huis honderd meter verder stond, dat zijn duiven binnen kwamen. Dat ging even voor en hij holde weg. Dat was de mens, de sportliefhebber Rijk Versteeg ten voeten uit. Voetbal was leuk, maar er was meer.

Rijk werd door zijn omgeving eveneens gewaardeerd om zijn mens zijn. Ongeacht om wie het ging toonde hij belangstelling voor het wel en wee van zijn vrienden. Rijk Versteeg zal worden gemist. Het was een voorrecht je te zien spelen als voetballer. Maar het meest zullen zijn kinderen en kleinkinderen hem missen. 

Eip Janssen

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie