Beleef Bachs beroemde Johannes-Passion op 21 maart 2020 in de Edesche Concertzaal.
Beleef Bachs beroemde Johannes-Passion op 21 maart 2020 in de Edesche Concertzaal. Ingrid Roes

'Vol podium is altijd indrukwekkend'

8 juli 2019 om 06:04 Uit-cultuur/nieuws

EDE ,,Het is altijd weer een indrukwekkend gezicht als het podium vol staat met musici en zangers. In de Edesche Concertzaal gebeurt dat zeker met het Roder Jongenskoor en het Apollo Ensemble. Het Roder Jongenskoor brengt rond kerst een typisch Engels 'Festival of Lessons and Carols'. Het Apollo Ensemble neemt je in de tijd voor Pasen mee in één van de beroemdste passies ooit: Bachs 'Johannes-Passion'," zegt Jan-Willem van Ree van de Edesche Concertzaal.

Hij vervolgt: ,,Samen met Bachs 'Matthäus-Passion' behoort zijn 'Johannes-Passion' tot de meest geliefde passies ooit. In beide stukken staat het lijdensverhaal van Jezus centraal, maar toch weet Bach twee verschillende muzikale werelden op te roepen. Is de 'Matthäus-Passion' meer meditatief van aard, Bachs 'Johannes-Passion' zit juist vol dramatiek."

GEHEIMEN Eén van de geheimen van de 'Johannes-Passion' ligt bij de evangelist Johannes zelf. In zijn versie van Jezus' lijdensverhaal is de schrijver meer 'to the point' dan de andere evangelisten zoals Mattheüs. Bach maakt daar slim gebruik van, want in de Johannes-Passion zit vaart en hoor je meer drama. Dat wordt nog eens versterkt door de aanzienlijke bijdrage van het koor, zoals in het aangrijpende openingskoor 'Herr, unser Herrscher'. En natuurlijk zijn er schitterende aria's als 'Zerfließe, mein Herze' en 'Ergwäge'.

APOLLO Het Apollo Ensemble is een internationaal gezelschap, waarvan de musici uit alle windstreken komen. Artistiek leider is de van oorsprong Oekraïense violist David Rabinovich, die zijn internationale sporen ruimschoots heeft verdiend en al zeventien jaar prominent lid is van Ton Koopmans Amsterdam Baroque Orchestra. Afgelopen seizoenen maakte het Apollo Ensemble al veel indruk met de Brockes-Passionen van Händel en Telemann. Op 21 maart (Bachs 335e geboortedag!) klinkt de Bachs beroemde 'Johannes-Passion' binnen de muziek van de Edesche Concertzaal. Dit concert begint om 19.30 uur.

LESSONS AND CAROLS Beleef op 13 december een avond in Engelse sfeer met het Roder Jongenskoor. Dit beroemde koor zingt 'A Festival of Lessons and Carols'. Hierin worden bekende kerstliederen, zoals 'Once in Royal David's City' en 'O Come, all ye Faithfull' afgewisseld met bijbellezingen voor de adventstijd. Uiteraard wordt het publiek uitgenodigd om een couplet van een carol of een hymne mee te zingen. Met het prachtige orgelspel van Sander van den Houten wordt dit ongetwijfeld een feest. Het Roder Jongenskoor onder leiding van dirigent Rintje te Wies brengt de traditie van 'A Festival of Lessons and Carols' al twee decennia in Nederland. Voor veel mensen zijn deze concerten inmiddels uitgegroeid tot het startpunt van kerst. Dit concert begint om 19.30 uur.

MIJNSERIE Wie meer dan twee concerten wil bestellen, kan met MijnSerie een eigen serie samenstellen. Kies uit het complete aanbod zelf de mooiste concerten uit en bestel ze tegelijk met korting.

KAARTEN Bestel de serie Edesche Liedrecitals, MijnSerie of losse kaarten via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree. Studenten betalen 10,00 uur.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie