,,Het kleine stukje rustgebied dat er nog is voor de dieren moet beschermd blijven.
,,Het kleine stukje rustgebied dat er nog is voor de dieren moet beschermd blijven." Ted Walker

Bushcraften steeds populairder; maar opzichter niet blij

3 juli 2019 om 16:10 lokaal

EDE Zonder eten en drinken of met een beperkte voorraad een aantal dagen of zelfs weken zien te overleven in de natuur. Survival, ook wel bushcraften genoemd, wordt steeds populairder. ,,Heerlijk om even helemaal teruggeworpen te worden op jezelf’’, zegt Rob Janzst. ,,De natuur wordt verstoord en niet iedereen ruimt de rommel achter zichzelf op’’, reageert Victor Nuijten van de gemeente Ede.

Ted Walker

Rob Janzst trekt met enige regelmaat de Edese bossen in met zo min mogelijk proviand. ,,Bushcraften staat voor even helemaal op jezelf teruggeworpen worden’’, vertelt Janzst wiens naam om privacy redenen fictief is. ,,Wij nemen wel wat te eten mee. Kant en klaar producten die zo kunnen worden gegeten. Soms maken we op een veilige manier, in een kuil, een vuurtje om eten op te warmen. Maar we plukken dus niets, nemen al ons afval mee en verstoren de natuur zo min mogelijk’’, vertelt hij.

GEVAAR Jachtopzichter Victor Nuijten ziet het daar al verkeerd gaan. ,,Als mensen zich ‘s nachts in het bos begeven is er per definitie sprake van verstoring. Zeker als zij van wegen en paden af gaan en dus op plekken komen waar het wild haar rust zoekt. Het feit dat mensen daar niet horen is al verstoring op zich. Voorzichtig lopen en zachtjes praten lost dat niet op. En het vervelende is dat de mensen zelf vaak niet door hebben dat het wild geschrokken is. Maar als een hert bijvoorbeeld gaat rennen van schrik, dan kan hij dit kilometers volhouden. Stel dat de N224 zijn vluchtroute doorkruist, dan ligt er groot gevaar op de loer. De uitkomst staat dan in de krant maar dat dit voorkomen had kunnen worden, dat weet niemand.’’

STILTE ,,Waarom wij dit doen? Om even zo dicht mogelijk bij de natuur en het leven te staan en in totale stilte te zijn’’, antwoordt Janzst desgevraagd. ,,In Nederland is dat nog lastig hoor. Je moet echt hele einden het bos in en dan hoor je nog wel ergens een auto of zo. Maar als je eenmaal een plekje hebt gevonden dan ervaar je totale ontspanning en komen de mooiste gesprekken tot stand. Het kan overigens ook wel spannend zijn. We hebben een keer gehad dat een zwijn met biggen op geen twintig meter ons pad kruiste. Toen heb ik even met een stok op een boom geslagen om te laten weten dat wij daar waren. Het dier liep gelukkig snel door.’’

RUSTGEBIED ,,Dat is precies waarom wij controleren’’, reageert Nuijten. ,,Ik snap dat die man van schrik dat geluid heeft gemaakt. Maar als hij daar niet was geweest, had hij dit ook niet hoeven doen. Hij was in het leefgebied van wilde dieren en niet andersom. Wij maken er als jachtopzichters geen hetze van. Dat wil zeggen dat we niet dagelijks op zoek gaan naar bushcrafters, want daarmee verstoren wij ook de rust. Maar als we een indicatie hebben dat er mensen in het bos bivakkeren, dan zetten we er wel op in om die te vinden. Het kleine stukje rustgebied dat er nog is voor de dieren moet beschermd blijven’’, aldus Victor Nuijten van de gemeente Ede.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie