Afbeelding
ANP Foto

Meer actie op bijstandsfraude

2 juli 2019 om 18:03 lokaal

EDE De gemeente gaat fraude- en handhavingsaanpak een nieuwe impuls geven bij inwoners die een bijstandsuitkering ontvangen. Dit blijkt uit de evaluatie van een nieuwe wet die vanaf 2015 van kracht is. In het verslag wordt beschreven wat er goed ging en wat er beter kan. De conclusie is dat de zogenoemde 'poortwachter' goed is ingericht. Daarbij gaat het om de intake van burgers die aankloppen voor een bijstandsuitkering. Er is getraind op kennis en vaardigheden. De inwoner wordt op verschillende manieren laagdrempelig en helder geïnformeerd over rechten en plichten, concludeert de gemeente.

,,Daar zit een filter en controle op. Er wordt goed doorgevraagd om te weten te komen of iemand nu recht op een uitkering heeft. Een groot percentage krijgt dan nul op het rekest, omdat mensen teveel verdienen, zelf vermogen hebben of samenwonen met iemand die goed verdient", licht wethouder Hester Veltman toe. Ze verklaart dat er vervolgens echter veel minder zicht is of er sprake blijft van een rechtmatige situatie. ,,Want de omstandigheden kunnen veranderen, waardoor mensen geen recht meer hebben op een uitkering. Daar willen we meer aandacht aan besteden."

Een percentage van 2,8 procent maakt in Ede oneigenlijk gebruik van een bijstandsuitkering. Dit is in verhouding tot het landelijk gemiddelde nog laag, want dat percentage ligt op 7 procent. ,,Maar we hebben het vermoeden dat het in onze gemeente meer is dan die kleine drie procent. We handelen reactief en willen er nu meer gestructureerd aandacht aan besteden. Hoe dat precies in zijn werk gaat, is nog niet duidelijk, maar we zullen dit in samenspraak doen met Werkkracht (organisatie die zich inspant voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, red.). Om te kijken of de rechtmatigheid in het geding is."

Mail de redactie
Meld een correctie

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie