Gitaristen Fernando Cordas en Izhar Elias spelen op 28 maart het wereldberoemde 'Adagio' uit Rodrigo's 'Concerto de Aranjuez'.
Gitaristen Fernando Cordas en Izhar Elias spelen op 28 maart het wereldberoemde 'Adagio' uit Rodrigo's 'Concerto de Aranjuez'. Jacqueline Imminkhuizen

Feest der herkenning in Edesche Concertzaal

14 juli 2019 om 07:07 Uit-cultuur/nieuws

EDE Tijdens vijf concerten in de Edesche Concertzaal is muziek te horen die ongetwijfeld herkenning oproept. Dat varieert van Moessorgski's 'Schilderijententoonstelling' tot Bachs 'Johannes-Passion'.

Toen Modest Moessorgski hoorde dat zijn vriend en kunstschilder Viktor Hartmann was overleden, besloot de componist een muzikaal eerbetoon aan hem te maken. Dat werd het stuk 'Schilderijententoonstelling'. Moessorgski liet zich inspireren door tien schilderijen van Hartmann, wat heel beeldende muziek opleverde. Luister maar naar het griezelige stuk 'De Gnoom' over een boosaardige dwerg, of juist het vrolijke ballet met dansende kuikentjes. Beluister Moessorgski's 'Schilderijententoonstelling' op zaterdag 28 september door het Hexagon Ensemble.

ADAGIO FOR STRINGS Romantische klanken van 'Adagio for Strings' van Samuel Barber. Drie dagen na de moord op John F. Kennedy werd dit stuk ter nagedachtenis van de president op de Amerikaanse radio uitgezonden. Sindsdien duikt het stuk op in tal van soundtracks, zoals die van de filmklassieker als 'The Elephant Man' (1980). Organiste Willeke Smits speelt Barbers 'Adagio for Strings' op 1 november 2019 op het prachtige Ypma-orgel van de Edesche Concertzaal.

TREURMARS Zou Chopin miljonair zijn geworden als hij royalties over zijn beroemde Treurmars had ontvangen? Waarschijnlijk wel. Al in de tijd van Chopin was dit langzame deel uit de 'Tweede Pianosonate' een van zijn bekendste stukken. Vele grootheden werden onder de klanken van Chopins 'Treurmars' ten grave gedragen, onder wie Sir Winston Churchill, John F. Kennedy en Margaret Thatcher. Pianiste Anna Vinnitskaya speelt Chopins Treurmars op vrijdag 13 maart 2020.

CONCIERTO DE ARANJUEZ Gitaristen Izhar Elias en Fernando Cordas spelen het Adagio uit Rodrigo's 'Concierto de Aranjuez'. Aranjuez was de naam van de residentie van de oude Spaanse koningen. Rodrigo's stuk is misschien wel het beroemdste Spaanse klassieke muziekstuk. De melodie wordt vaak gebruikt in series, films en commercials en daarom door veel mensen herkend. Jazzlegende Miles Davis maakte de melodie nog populairder met zijn album 'Sketches of Spain'. Beluister Rodrigo's 'Conierto de Aranjuez' op zaterdag 28 maart door Izhar Elias en Fernando Cordas.

JOHANNES PASSION Ontdek de Johannes-Passion van Johann Sebastian Bach. Dit stuk vertelt, net als zijn 'Matthäus-Passion' het lijdensverhaal van Jezus. Maar ja, een andere evangelist betekent ook andere accenten in het verhaal.

Wat er zo bijzonder is aan Bachs 'Johannes-Passion'? Doordat het stuk aanzienlijk korter is dan de 'Matthäus', zit er veel meer vaart in het verhaal en komt de aangrijpende muziek heel dichtbij. Hoogtepunten zijn het groots opgezette openingskoor en aria's als 'Ach, mein Sinn' en 'Ich folge dir gleichfalls'. Beluister de 'Johannes-Passion' door het Apollo Ensemble op zaterdag 21 maart 2020 (Bachs 335e geboortedag).

RESERVEREN Bestel losse kaarten of een zelf samengestelde serie via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree. Studenten betalen 10,00 euro.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie