Afbeelding
Gemeente Ede

Geen woningen op voormalig tuincentrum

9 juli 2019 om 15:05 lokaal

EDE De plannen om op voormalig tuincentrum aan de Kalverkampweg 3 een aantal boerderijwoningen te bouwen gaan niet door. Wel zal het naastgelegen Makandra een biologische zorgboerderij in de gemeente Ede met een antroposofisch karakter, op een deel van het terrein kunnen uitbreiden.

Jan de Boer

In het bestemmingsplan Buitengebied staat vermeldt dat er een nieuwe visie voor het landgoed Kernhem moet komen. De toekomstvisie moet de basis worden voor het behoudt en het versterken van het landgoed Kernhem als één van de cultuurhistorische parels in de gemeente Ede waar mensen kunnen recreëren en ontspannen. Verder het is de bedoeling om de natuurwaarden op het landgoed te behouden en te versterken. En een gezonde bedrijfseconomische basis te krijgen om te komen tot meer gezamenlijk eigenaarschap en verantwoordelijkheid als worden vastgelegd in een juridische structuur.

Een grote groep betrokkenen bij landgoed Kernhem heeft samen met de gemeente een toekomstvisie voor het gebied opgesteld. In de visie zijn een aantal hoofdpunten opgeschreven, die ervoor moeten zorgen dat Kernhem ook in de toekomst onmiskenbaar een landgoed blijft. Iedere nieuwe ontwikkeling wordt in de toekomst langs de 'meetlat' van de visie gelegd.

Op basis van de visie is een eerste schets gemaakt voor de ontwikkeling van Kalverkampweg 3, het voormalige tuincentrum. Het gaat daarbij vooral om te laten zien hoe een nieuwe ontwikkeling tot stand kan komen met inachtneming van de visie en de kaders. Een concreet plan is er nog niet. Woningbouw op het perceel Kalverkampweg 3 wordt uitgesloten.

Wethouder Willemien Vreugdenhil is tevreden met de nieuwe visie. ,,Landgoed Kernhem willen we graag beschermen en deze visie geeft duidelijkheid over wat we wel en niet willen op het landgoed. Bovendien is de visie echt voor en door het landgoed gemaakt. Dit soort documenten werden nog niet eens zo heel lang geleden aan het bureau van een ambtenaar geschreven. Deze visie is gemaakt door een werkgroep waarin iedereen die bij het landgoed betrokken is, heeft meegewerkt. Deze mensen verdienen daar een enorm compliment voor.''

Projectontwikkelaar Murry Grey uit Renswoude, die de grond van het voormalige tuincentrum in erfpacht heeft, was ook één van degenen die zich bezig heeft gehouden met het opstellen van een toekomstvisie voor het landgoed Kernhem. Of Murry Grey ook heeft ingestemd met de nieuwe visie, is niet helder.

Het lijkt er op dat Murry Grey als investering niets meer aan de grond van het voormalige tuincentrum. Ede, eigenaar van de grond, heeft een bod gedaan om het recht van erfpacht op het tuincentrum te kopen. Dat bod werd door Murry Grey van de hand gewezen, omdat de projectontwikkelaar veel meer geld voor het perceel wilde hebben dan de gemeente Ede wil betalen. Er is tussen de gemeente en Murry Grey nog geen overeenstemming bereikt over de aankoop van het erfpachtrecht, zo zei wethouder Leon Meijer dinsdagmiddag tijdens het persgesprek.

In september neemt de gemeenteraad een besluit.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie