Afbeelding
Gemeente Ede

Miljoenenverlies op grond World Food Center, twijfels in raad

16 juli 2019 om 10:09 lokaal World Food Center en Experience

EDE De gemeente Ede draait tot nu toe een verlies van 19,7 miljoen euro op de grond van het ambitieuze project World Food Center op de Mauritskazerne. Dat blijkt uit nieuwe berekeningen van de gemeente. In de gemeenteraad ontstaan steeds meer twijfels over het project, nu de kosten oplopen.

Danny van Zeggelaar

Op het kazerneterrein naast station Ede-Wageningen moet het World Food Center verrijzen, een ambitieus project waarmee de gemeente onder meer bedrijven uit de voedingsindustrie wil aantrekken. Onderdeel van het plan is ook een 'experience', waarin bezoekers kunnen zien hoe voedsel gemaakt wordt en wat de toekomst van voedsel is. Ede won in 2013 de pitch om het centrum naar Ede te halen van Rotterdam.

VERLIES Maar de jubelstemming van toen slaat steeds verder om. Dat bleek al in maart, toen de raad een miljoen euro extra beschikbaar stelde voor het WFC, en ook donderdag bij de behandeling van de plannen in de raad was van het optimisme bij veel partijen niet zoveel meer te horen. Met name het enorme verlies van 19,7 miljoen euro op de grond leidt tot hoofdbrekens bij verschillende partijen.

KRITIEK ,,Waar eindigt dit?", vroeg Harry van Huijstee (PvdA) zich af, die zelf wethouder Financiën was in 2013. ,,We hebben in het verleden slechte besluiten genomen. Met dit plan gaat het steeds meer kosten en meer kosten, om vervolgens over een paar jaar de plug er alsnog uit te trekken." Ook bij andere partijen waren veel kritische geluiden te horen over de voortgang van het project. Zo zijn er vragen over het bedrijfsleven, dat nog amper bij het World Food Center betrokken lijkt. ,,Van een goede verdeling publiek-privaat lijkt steeds minder sprake", zei Jan-Pieter van der Schans (CDA).

Ook bij GroenLinks was twijfel te horen. ,,In alle mooie plaatjes van de afgelopen jaren werd uitgegaan van een serieuze inbreng van het bedrijfsleven", zei raadslid Pieter Gerard van den Berg. ,,Nu lijkt het erop dat we een semi-overheids-infotainmentpark gaan opzetten en in de omgeving komen bedrijven. En als die er niet of nauwelijks komen, dan bouwen we gewoon wat meer woningen. Dit was gewoon niet de bedoeling."

KOSTEN Volgens verantwoordelijk wethouder Leon Meijer kost het de gemeente Ede 3000 euro per dag zolang er niets op het terrein gebeurt. ,,Er komt een 'food innovation district' waar we tien tot vijftien jaar de tijd voor nemen", zei hij. ,,Maar de rentekosten van de grond lopen door. Dat kost ons geld. Daarom willen we zo snel mogelijk aan de slag." Hij heeft berekend dat Ede sinds de start van het project 6,2 miljoen euro heeft uitgegeven aan plankosten, dus de uren die ambtenaren maken voor het project. En dan is er Ede er nog niet, want de gemeente wil ook 6 miljoen euro in het plan steken én 26 miljoen euro lenen aan het WFC.

EXIT-STRATEGIE In de raad is geopperd om te onderzoeken of de gemeente nog enigszins zonder kleerscheuren uit het project kan stappen, een zogenoemde exit-strategie. Maar ook daarvan is nu al duidelijk: ook uit het project stappen zal miljoenen gaan kosten. Na de zomer praat de raad verder.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie