Afbeelding
Piroschka van de Wouw

Gemeente zoekt huisvesting voor arbeidsmigranten

16 juli 2019 om 18:07 lokaal

EDE In Ede werken en verblijven tussen de 1500 en 2500 arbeidsmigranten, meldt de gemeente die het naar eigen zeggen belangrijk vindt dat zij op een goede manier kunnen wonen. Op dit moment heeft de gemeente
'onvoldoende zicht op waar zij wonen' of zij wonen in recreatiewoningen die eigenlijk bedoeld zijn om te recreëren. Om dat laatste tegen te gaan, heeft Ede zich aangesloten bij Vitale Vakantieparken, dat kwaliteitsverlies en functieverschaling van recreatieparken wil bestrijden.

Het belangrijkste is volgens de gemeente dat de arbeidsmigranten op een goede plek kunnen wonen en daarom heeft de gemeente enkele uitgangspunten omschreven: ,,Dit wonen kan zowel in grootschalige (meer dan honderd en maximaal vierhonderd bewoners) als kleinschalige plekken (minder dan honderd bewoners), in zowel nieuwbouw als bestaande bouw. Uiteraard wordt bij de huisvesting rekening gehouden met de omgeving. Belangrijk is ook dat de arbeidsmigranten op korte afstand van hun werklocatie wonen en dichtbij voorzieningen. Bij elke mogelijke nieuwe locatie wordt er getoetst op ruimtelijke en maatschappelijke wenselijkheid."

DRIE GROEPEN Ede maakt onderscheid tussen drie verschillende groepen arbeidsmigranten. Kortverblijvers zijn arbeidsmigranten die slechts enkele maanden in Nederland zijn en vervolgens weer teruggaan naar huis gaan. Langverblijvers zijn arbeidsmigranten die voor enkele maanden tot enkele jaren verblijven, maar op den duur weer terug gaan en 'vestigers': arbeidsmigranten die zich hier permanent willen vestigen.

De uitgangspunten zijn bedoeld voor de eerste twee categorieën. De laatst categorie kan een woning zoeken via de reguliere woningmarkt in Ede.

Bij arbeidsmigranten ligt de verantwoordelijkheid voor huisvesting bij de werkgever of de bemiddelaar (uitzendbureau). De gemeente neemt deze verantwoordelijkheid niet over, maar wil de huisvesting met deze uitgangspunten faciliteren.

Mail de redactie
Meld een correctie

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie