Afbeelding
Gemeente Ede

Gastles over gebruik smartphone op de fiets

17 juli 2019 om 14:24 lokaal

EDE Wethouder Peter de Pater ondertekende woensdag 17 juli samen met leerlingen van groep 7 van CNS Basisschool Cavaljé in Ede de door de leerlingen gemaakte afspraken over veilig fietsen, zonder gebruik van de smartphone.

De leerlingen kregen van Veilig Verkeer Nederland (VVN) de gastles. Het motto van de les is 'Rij zonder afleiding. Rij MONO, ga ongestoord onderweg'. In de les onderzochten de leerlingen de gevaren die ontstaan door het gebruik van de smartphone tijdens het fietsen. Ze konden zien, leren en ervaren wat afleiding met je doet. De leerlingen bedachten in groepjes oplossingen en maakten afspraken om afleiding op de fiets te voorkomen. De belangrijkste afspraken zijn klassikaal geselecteerd en op een poster, een Safetydeal, geschreven. De kinderen ondertekenden de afspraken en de poster is in de klas opgehangen. Om het thuis nog eens te bespreken, ontvingen de leerlingen ook een kaart waarop ze een afspraak met zichzelf schreven om afleiding door de smartphone te voorkomen.

Het gebruik van de smartphone op de fiets leidt tot een 40 procent grotere kans op een verkeersongeval. Volgens inschattingen van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid speelt smartphonegebruik een rol bij één op de vijf fietsongelukken waarbij jongeren betrokken zijn. Bovendien is er per 1 juli het verbod op het in de hand hebben van een mobiel op de fiets. Bij een overtreding kan een boete volgen van 95 euro.

Mail de redactie
Meld een correctie

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie