Afbeelding
Robin van Lonkhuijsen ANP

Gebruik softdrugs in openbare ruimte Ede blijft verboden

19 juli 2019 om 10:23 lokaal

EDE Gebruik van softdrugs in de openbare ruimte blijft in de gemeente Ede verboden. Een voorstel van vijf politieke partijen om het totaalverbod te schrappen en te vervangen door alleen een verbod in gebieden waar overlast is, behaalde donderdagavond geen meerderheid in de gemeenteraad.

Jan de Boer

Het voorstel van D66, GroenLinks, VVD, PvdA en DKE werd met 23 tegen 14 stemmen verworpen. Tegen stemden CDA, fractie Wijnsouw, GemeenteBelangen, SGP en ChristenUnie. Het college van burgemeester en wethouders had het voorstel vooraf ontraden. ,,Een aangewezen gebied is op straat niet inzichtelijk te maken en is daarmee erg onduidelijk in de dagelijkse praktijk'', aldus het college.

PROBLEMATIEK Na het aanwijzen van gebieden, zoals de vijf genoemde fracties willen, kan volgens het college de problematiek verschuiven. ,,Er zijn dan immers ook gebieden waar het verbod niet geldt, Hierdoor kunnen steeds nieuwe overlastplekken ontstaan. Bij een algeheel verbod kan, bijvoorbeeld bij overlast in woonwijken of bij scholen, snel geschakeld worden, ook als het probleem zich verschuift. Politie en handhavers hoeven bij drugsoverlast dan geen andere manieren te zoeken om overlast, zoals stank en rondhangen, te bestrijden.''

OVERLAST Nico van der Poel (SGP) benadrukte dat zijn partij voor een algeheel verbod is op openlijk drugsgebruik. ,,Dat geeft duidelijkheid en rechtszekerheid. En het past bovendien bij de landelijke lijn van de Vereniging Nederlandse Gemeenten.''

Volgens Cora Otten (ChristenUnie) past gebruik van softdrugs, waarvan wiet de bekendste is, niet in de gezonde levensstijl die ,,wij als gemeente willen promoten''. ,,Mochten mensen zelf een andere keuze willen maken, dan hoeven anderen vervolgens niet met de overlast door stank geconfronteerd te worden.''

JOINTJE ROKEN Ook het CDA stemde tegen het voorstel. ,,Softdrugs is in dit land nog steeds verboden. Het is logisch deze lijn ook in Ede te volgen", zei Jan Pieter van der Schans.

Gabriëlle Hazeleger (GemeenteBelangen) wil niet betuttelend zijn. ,,Maar wij zien niet in hoe je gebieden moet aanwijzen waar je gewoon een jointje mag roken. Eigenlijk zou er net als bij een drankvergunning voor een feest ook een vergunning moeten komen dat je een joint mag roken."

VRIJHEID Een totaal wietverbod is voor Bart Omlo (VVD) een belemmering van de vrijheid. ,,Als wij dat deels willen reguleren, laten we dan gebodsgebieden aanwijzen waar de vrijheid van anderen mogelijk wordt beperkt en waar mensen op andere plekken gewoon worden aangesproken op hun verantwoordelijkheid."

Mail de redactie
Meld een correctie

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie