Enkele vrijwilligers van de Dierenambulance Gelderse Vallei. Links voorzitter Daniëlle Fränkel met naast haar Natasja Diepeveen en tweede van rechts Wilma Trommelen.
Enkele vrijwilligers van de Dierenambulance Gelderse Vallei. Links voorzitter Daniëlle Fränkel met naast haar Natasja Diepeveen en tweede van rechts Wilma Trommelen. Aart Aalbers

Dierenambulance hard op zoek naar vrijwilligers

23 juli 2019 om 06:37 lokaal

EDE De dierenambulance of zoals ze officieel heten 'Stichting Diergeneeskundig vervoer Gelderse Vallei', actief in de gehele gemeente Ede en Veenendaal, kampt met een tekort aan vrijwilligers. ,,Hou je van dieren? Meld je bij ons!" zo is hun oproep. Ook heeft de organisatie een nieuw telefoonnummer: 085-0239812.

Aart Aalbers

Bij een dierenambulance denken velen aan vervoer van gewonde dieren. Tijdens een gesprek met een drietal vrijwilligsters bleek hun taak veel breder te zijn. De dierenambulance brengt tegen betaling ook zieke dieren naar de dierenarts, vervoert dode dieren, gaan naar een melding van een aangetroffen dier die duidelijk hulp nodig heeft en van een aangetroffen zwerfdier. ,,We gaan geen zwerfhonden vangen, zover gaan we niet."

TEKORT Voorzitter Daniëlle Fränkel (50) steekt bijna direct van wal over het tekort aan vrijwilligers: ,,We hebben gelukkig 36 vrijwilligers. Dit is echter te weinig, omdat we 7 dagen in de week 24 uur per dag in een groot gebied paraat zijn. Elke dag hebben we vier ploegen op de weg zitten. Dan heb je aardig wat mensen nodig om het draaiende te houden. Laat geïnteresseerden ons nummer bellen. Ze moeten natuurlijk wel van dieren houden en tegen een beetje bloed kunnen."

Wilma Trommelen (55) werkt in de gehandicaptenzorg en is sinds enkele maanden ook actief op de dierenambulance. Ze heeft al veel kennis verzameld en vertelt het een leuke job erbij te vinden. ,,We zoeken natuurlijk wel mensen die niet voor een paar maanden, maar voor langere tijd bij ons blijven en die het liefst een beetje flexibel inzetbaar zijn."

SOCIAAL Natasja Diepeveen (39) doet bij de stichting personeelszaken en licht toe ,,Sociale vaardigheden zijn bij ons wel een pre. Je bent elke dienst met mensen in gesprek. Is het niet met de melder van een ziek of gevonden dier dan is het wel met de centralist, met de dierenarts, de politie of de eigenaar van bijvoorbeeld een weggelopen hond."

In het dagelijks leven runt Diepeveen samen met haar man een zaak in verkoop van karpers. Ze vervolgt: ,,Het duurt ongeveer een half jaar voor een vrijwilligster alles weet. Niet elke oproep is hetzelfde en sommige situaties komen niet zo vaak voor, vandaar dat het iets langer duurt voordat men helemaal zelfstandig kan draaien."

BEL EERST ONS Fränkel vertelt dat het in deze periode altijd erg druk is. Veel drukker dan in de winter. ,,Momenteel rijden we tijdens een dienst van vijf uur wel negen of tien ritten." De dierenambulance vrijwilligsters willen graag een tip doorgeven. ,,Ga als je hond er vandoor is gegaan niet eerst zoeken. Bel eerst ons! Dan zetten we de melding in het systeem. Ga daarna pas zoeken. Wij krijgen vaak meldingen van honden die zijn komen aanlopen en wij kunnen dan snel de eigenaar informeren."

Via de site www.amivedi.nl, facebook 'Vermiste en gevonden dieren regio Ede' of in Veenendaal via Vraaghoek op Facebook zijn al veel honden en katten terug gekomen bij hun eigenaar. Vaak al binnen twee uur. De dames geven aan dat de meeste oproepen die bij hen binnenkomen over vogels gaan. ,,Het zijn vaak jonge eksters, merels, duiven, uilen of boerenzwaluwen."

KATTEN Volgens het drietal is een goede tweede katten. ,,We hadden er deze week een dag bij van vijf meldingen! De gevonden dode katten zetten we ook op de site zodat de eigenaar de kat kan herkennen. We bewaren ze twee weken in de diepvries en daarna gaan ze naar een destructiebedrijf."

De dames tippen nog ,,Voer nooit vreemde katten anders komen ze steeds terug." Op nummer drie van hun lijst van meest gemelde diersoort staat de hond. ,,Bij een voor de zoveelste keer weggelopen hond doen we ook een melding bij de dierenpolitie. Dit doen we omdat er sprake kan zijn van dierenmishandeling."

BIJZONDERE DIEREN Ook voorzitter Fränkel heeft er een baan naast. Ze is administratief medewerkster en draait sinds vier jaar diensten op de dierenambulance. Zo was ze betrokken bij het ophalen van de vogelspin in het centrum van Veenendaal. ,,Ik vind zoiets geweldig. Terwijl velen op grote afstand stonden nam ik de vogelspin mee. Een andere speciale oproep was dat ik een keer een ooievaar moest ophalen."

Diepeveen vond het meest aparte in de ruim drie jaar dat ze nu bij de dierenambulance werkzaam is het ophalen van een wurgslang. ,,De boa van een meter lang zat bij een voetbalclub in Veenendaal. Het was nog een betrekkelijk jonge en kleine slang en is dan nog niet gevaarlijk. Ik heb hem bij een collega gebracht die zelf meerdere slangen heeft. Daar was hij in goede handen."

Hoewel Trommelen nog niet lang bij de dierenambulance werkzaam is, heeft ook zij al een bijzonder dier in de ambulance vervoerd. ,,Ik werd opgeroepen bij een jonge uitgeputte baby eekhoorn. Ik heb het diertje naar de eekhoornopvang in Lunteren gebracht."

INFORMATIE Voor informatie raadpleeg www.dierenambulancegeldersevallei.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie