Een kenmerkend schilderij voor de expositie in Huis Kernhem is volgens Patty Gonggrijp een werk van Gerrit-Jan van Wijhe.
Een kenmerkend schilderij voor de expositie in Huis Kernhem is volgens Patty Gonggrijp een werk van Gerrit-Jan van Wijhe. Museum Ede

'Tot ons verdriet liggen de kunstwerken in een depot'

23 juli 2019 om 10:14 lokaal

EDE ,,Tot ons verdriet liggen de kunstwerken in een depot", zegt Simon van de Pol van Verenging Oud Ede. ,,We hebben echter geen kunstwerken van oud Ede om ergens in een kelder te bewaren." Historisch Museum Ede en de Vereniging Oud Ede houden daarom de tentoonstelling 'Historisch Ede door schildersogen' in Huis Kernhem.

Jan de Boer

Alle schilderijen hebben betrekking op Ede. ,,Of de schilderijen stellen Ede voor of de schilder woonde, werkte in Ede", stelt Patty Gonggrijp. Daarbij valt te denken aan etsen van Willem Witsen, aquarellen van Thijs Mauve en olieschilderijen van Evertsen, Gomperts en Maria Wandscheer.

,,We hebben als oudste kunstwerk een aquarel, wat de Oude Kerk met het kerkhof en het muurtje om het kerkhof voorstelt. We weten overigens niet wie het aquarel heeft gemaakt", weet Gonggrijp. ,,Het op een na oudste kunstwerk is een portret van Anna Marie Moens uit 1830. Ook hiervan weten we niet wie het heeft gemaakt. Daar was men vroeger wat makkelijker in. Er staat geen naam onder. Het portret van Moens hebben we al heel lang in ons bezit, het was de eerste aanwinst in 1927."

DRIEHONDERD Ruim driehonderd kunstwerken liggen er in depot. ,,We hebben als museum een ruimte, waar vooral schilderijen en de kleding ligt opgeslagen. Dat depot wordt met metingen gecontroleerd", vertelt Jaap Floor. ,,Het depot is niet voor publiek toegankelijk. Maar het is nooit het doel van de eigenaar en het museum geweest om de kunst in depot te laten liggen."

Na een contact met Huis Kernhem kwam het idee om de kunst aan de Edese bevolking te laten zien. ,,We laten veel kenmerkende kunst van Ede zien. Ede wordt wel eens miskend in het feit dat je rond het jaar 1900 de uitzwerming van kunstenaars had uit Amsterdam en Den Haag. Die gingen of naar het strand of de Veluwe. Ook in Ede heeft dat plaatsgevonden en daarvan hebben we hele mooie resultaten in onze collectie. Dan praat je over Willem Witsen, Thijs Mauve en Maria Wandscheer. Die trokken ook weer andere mensen aan", zegt Floor.

GANGMAKER Ede heeft een aantal onderwerpen die veel zijn terug te zien in de kunst, zoals de Oude Kerk, de schaapskooi, de Concordiamolen en de Doesburgermolen en bepaalde 'koppen' als bijvoorbeeld dominee Detmar. Een kenmerkend schilderij voor de expositie in Huis Kernhem is volgens Patty Gonggrijp een werk van Gerrit-Jan van Wijhe alias Lord van Wijhe. ,,Hij was de gangmaker van Ede rond de Heideweek en die van alle festiviteiten iets maakte. Hij had een winkeltje van galanterieën met een speelgoedafdeling en later werden er ook feestartikelen verkocht in de Molenstraat. Ooit was hij een paar jaar toneelspeler in Amsterdam, maar keerde toch weer terug naar Ede."

De tentoonstelling is van 27 juli tot en met 11 augustus op zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur te zien. Zaterdag 27 juli opent wethouder Hester Veltman de tentoonstelling om 11.00 uur. Kas Buunk geeft dan een toelichting.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie