Waren er pinguins in Lunteren?

23 juli 2019 om 17:05 lokaal Deel je nieuws

Geologisch gezien is Nederland eigenlijk één grote rivierdelta. Niet zo spannend, zou je in eerste instantie kunnen denken.

Toch worden wij telkens weer met geologie geconfronteerd, wanneer in het nieuws onze aandacht gevraagd wordt voor de zoveelste vulkaanuitbarsting of aardbeving. Denk bijv. aan Haïti, of aan Indonesië. Deze verschijnselen hangen ten nauwste samen met het verschuiven van de continenten ten opzichte van elkaar. Dat gebeurt, omdat de aardkorst geen aaneengesloten geheel vormt.

De dynamiek van de aarde zorgt er ook voor, dat de vlucht Schiphol – New York elk jaar 1 cm langer is; en dat India blijft duwen tegen de rest van Azië, zodat de Mount Everest nog steeds hoger wordt.

Via “reconstructie” kan vastgesteld worden, dat Gelderland miljoenen jaren geleden in de buurt van de Zuidpool lag! De geologische processen, die sindsdien hebben plaatsgevonden, lieten uiteraard hun sporen na. Die vinden we nu terug in de vorm van het reliëf in het landschap, de structuur van de bodems, of als bijzondere gesteenten en fossielen. Bij de laatste gaat het dikwijls om resten van zeedieren, die in versteende vorm een miljoenen jaren durende wereldreis achter de rug hebben, omdat ze a.h.w. zijn “meegelift” in noordelijke richting tijdens de continentverschuiving. Door oerrivieren en gletsjers zijn ze uiteindelijk in onze bodem terechtgekomen.  Ze waren dus op reis met water en ijs…

Op 6 augustus komt dr Eric Mulder naar Lunteren om ons hier nog meer over te vertellen. Plaats: Muldersschuur Roskammersteeg 5 te Lunteren 10.00-12.00 uur en de toegang is vrij.

Dr. Eric Mulder is conservator van het natuurhistorisch museum Natura Docet Wonderryck Twente in Denekamp.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie