Afbeelding
Archief BDUmedia

Tientallen bouwprojecten onzeker door uitspraak Raad van State

24 juli 2019 om 11:45 lokaal World Food Center en Experience

EDE Verschillende bouwprojecten in de gemeente Ede dreigen te sneuvelen als gevolg van de uitspraak van de Raad van State over het zogenoemde PAS, een programma om de uitstoot van stikstof te verminderen. De gemeente noemt zelf zo'n vijftig projecten die in meer of mindere mate geraakt worden door de uitspraak, die ook landelijk enorme gevolgen blijkt te hebben.

Danny van Zeggelaar

Volgens de Raad van State deugt het programma om de uitstoot van stikstof in Nederland terug te brengen niet. De zaak was door milieu- en natuurorganisaties aangespannen, omdat zij vinden dat de Staat te weinig doet tegen de uitstoot van stikstof. Daarvan staat vast het schadelijk is voor de biodiversiteit in Nederland. Een project mag nu pas beginnen als zeker is dat de natuur er geen last van heeft. Dat is bij gebieden vlak bij natuurgebieden lastig.

OP DE TOCHT In de gemeente Ede gaat het om zeker vijftig projecten, meldt de gemeente. Onder meer de bouw van meer dan achthonderd woningen staat op de tocht, net als de uitbreiding van bedrijventerrein Harskamp en het 'Noordplein' van het nieuwe station Ede-Wageningen. Ook Otterlo wordt door de uitspraak van de Raad van State hard getroffen, meldt de gemeente Ede. Het gaat dan onder meer om de bouw van nieuwe woningen en dorpshuis.

De gemeente Ede meldt dat ,,met een zekere stelligheid gezegd kan worden dat gewacht moet worden op nieuwe ontwikkelruimte". Of de projecten er überhaupt nog in deze vorm komen, is zelfs maar de vraag. Het is, zo zegt Ede, onzeker of er nog nieuwe ontwikkelingsruimte komt. Dit vanwege de slechte staat van de natuur en de hoge eisen die het Europees Hof stelt aan de maatregelen uit het stikstofprogramma. ,,Mogelijk komt hier de komende maanden meer inzicht in."

NATURA 2000 Ook andere projecten die in de omgeving van natuurgebieden in de gemeente Ede liggen onder een kritisch vergrootglas. Zo ligt het prestigieuze project van het World Food Center vlak naast Natura 2000-gebied Veluwe, al is onduidelijk in hoeverre dat project door de PAS-uitspraak geraakt wordt.

De gemeente meldt dat een onherroepelijke natuurbeschermingsvergunning is afgegeven voor het gebied op de Kazerneterreinen (inclusief zeshonderd huizen op de Mauritskazerne-Zuid), het ENKA-terrein en de Spoorzone Ede en voor de Parklaan, inclusief het effect van extra verkeer voor het World Food Center over de wegen buiten het gebied dat bedoeld is buiten het World Food Center-gebied.

Hoeveel projecten landelijk worden getroffen is eveneens moeilijk te zeggen. Afgelopen week werd bekend dat onder meer de verbreding van een gedeelte van de Ring Utrecht (A12, A27) voorlopig op de tocht staat. Het is ook maar de vraag of Lelystad Airport in de nabije toekomst open gaat.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie