Mantelzorgmakelaar Renate Brunekreef zet haar diensten bij voorkeur preventief in.
Mantelzorgmakelaar Renate Brunekreef zet haar diensten bij voorkeur preventief in. Bruis

'Mantelzorg is teamwerk'

31 juli 2019 om 17:31 Zakelijk

EDE Mantelzorg. Voor veel mensen is dit dagelijks werk. Zorgen voor bijvoorbeeld een vader, moeder of buurvrouw. De een kost het zorgen een paar uurtjes in de week, voor de ander is het een dagelijkse taak. Wat voor iedereen gelijk is, is het feit dat het verlenen van mantelzorg tijd kost, maar dat het eigen leven van de mantelzorger ook doorgaat.

Ted Walker

Ook daar moeten de boodschappen in huis komen, de rekeningen betaald worden, vraagt het sociale leven om aandacht en wil de werkgever dat de afgesproken prestatie geleverd wordt. Het met de werkgever bespreekbaar maken van de situatie geeft vaak voor een korte termijn lucht. Maar op de lange termijn kan overbelasting op de loer liggen als er niet wordt gezorgd voor een goede balans tussen het werk en de mantelzorgtaak. Het is aan de werkgever en werknemer om daar samen een goede weg in te vinden. ,,Mantelzorg is teamwerk’’, stelt mantelzorgmakelaar Renate Brunekreef.

ERVARING Brunekreef kent het klappen van de zweep. Zij zag in haar eigen omgeving hoe zwaar mantelzorgers soms worden belast. Toen zij attent werd gemaakt op de studie ‘mantelzorgmakelaar’ werd zij aan het denken gezet. De studie bleek een prachtige aanvulling op haar jarenlange ervaring in het bedrijfsleven.

Brunekreef biedt haar diensten aan als zelfstandig interim Business Assistent. Vanuit haar bedrijf Bruis (Brunekreef Interim Support) werkt zij voor topmanagers in het bedrijfsleven. Het was de mantelzorg die haar vader, haar schoonzussen en een tante verleenden, in combinatie met de studie die op haar pad kwam, waardoor een nieuw initiatief, NOOS Consultancy, het levenslicht zag.

REGELTAKEN Een mantelzorgmakelaar is een professional die regeltaken overneemt van de mantelzorger. Zo kan de makelaar helpen bij het vinden van de juiste weg in de complexe wet- en regelgeving. Het ondersteunen van de mantelzorger en de werkgever is ook een van deze taken. ,,De dienstverlening die ik aanbied, zit specifiek in de advisering van werkgevers en werkende mantelzorgers’’, vertelt Brunekreef. ,,Bij werkgevers zit ik om tafel met HR-medewerkers en met leidinggevenden al dan niet in combinatie met de werknemer die mantelzorger is. Het doel van de gesprekken, en daaruit voortkomende acties, is te zorgen dat de mantelzorger niet overbelast raakt en uitvalt. Daarom is communicatie binnen een afdeling of team belangrijk, daarmee creëer je bewustwording’’, legt Brunekreef uit.

Brunekreef zet haar diensten bij voorkeur preventief in. ,,Ik zie graag dat mensen kunnen blijven functioneren en niet in bijvoorbeeld een burn-out terecht komen. Eén op de vijf Nederlanders combineert werk met mantelzorg. Die mogen geen slachtoffer worden van te hoge druk, naar hen moet ook omgekeken worden. Mantelzorg is immers teamwerk’’, vindt Brunekreef. In contact komen met haar? Mail naar renate@noosconsultancy.nl of bel Brunekreef op 06-12612231.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie