Foto ter illustratie
Foto ter illustratie www.pixabay.com

VoorleesExpress Ede gaat verder bij Cultura

29 juli 2019 om 12:30 lokaal

EDE VluchtelingenWerk stopt met de uitvoering van de VoorleesExpress in Ede. Per donderdag 1 augustus neemt Cultura het project over. VoorleesExpress is een project waarbij wekelijks wordt voorgelezen aan kinderen met een taalachterstand.

In het project gaan vrijwilligers twintig weken lang op een vaste doordeweekse middag of avond op bezoek in een gezin. De voorlezer leest het kind of de kinderen voor, waarbij ook een of beide ouders betrokken worden. Het doel is onder meer dat ouders ook na afloop van het project hun kinderen blijven stimuleren in hun taalontwikkeling.

LANDELIJK NETWERK De VoorleesExpress is in 2006 gestart door de zussen Anne en Marieke Heinsbroek. Het initiatief is uitgegroeid tot een landelijk netwerk in meer dan honderd Nederlandse gemeenten. In 2012 nam VluchtelingenWerk de uitvoering van het project in Ede op zich. 

SAMENWERKING In de periode dat de VoorleesExpress door Vluchtelingenwerk werd uitgevoerd, was er al een samenwerking tussen de bibliotheek en de VoorleesExpress. Cultura verzorgt aan het begin van een voorleesseizoen de workshop 'Interactief voorlezen en bevorderen van ouderbetrokkenheid' voor de nieuwe voorlezers. De voorlezers maken gebruik van een bibliotheekabonnement om boeken voor het gezin te halen en ze gaan een keer samen met het gezin naar de bibliotheek tijdens het traject.

DREMPELVERLAGEND De afgelopen jaren is er veel veranderd, waardoor nu het moment gekomen is dat het hele project zich verplaatst naar Cultura. Daar zijn verschillende redenen voor. ,,De VoorleesExpress richt zich op alle laaggeletterde gezinnen in Nederland, zowel gezinnen met een migratieachtergrond als van Nederlandse afkomst. Terwijl VluchtelingenWerk zich vooral richt op migranten, is de bibliotheek er voor iedere inwoner van Ede. Dit kan drempelverlagend werken voor gezinnen die mee willen doen", aldus Cultura.

VERSTERKEN Daarnaast bevindt het Taalhuis zich in de bibliotheek, waardoor het makkelijker is om samen te werken in het vinden en toeleiden van de laaggeletterde gezinnen. Een derde reden is dat Cultura al veel contacten heeft met de kinderopvang, basisscholen en andere toeleiders, organisaties die laaggeletterde gezinnen doorsturen naar VoorleesExpress. ,,De VoorleesExpress en de rol van de bibliotheek in de (voor)leesbevordering versterken elkaar."

INHOUDELIJKE VERANDERINGEN De administratieve uitvoering wordt overgeheveld, maar inhoudelijk verandert er weinig aan het project. Riikka Bansema, die het project uitvoerde bij VluchtelingenWerk, gaat met de VoorleesExpress mee naar Cultura. Zij blijft voor de voorleesvrijwilligers en toeleiders het gezicht van de VoorleesExpress Ede.

COÖRDINATOREN Voor het nieuwe seizoen is de VoorleesExpress nog op zoek naar coördinatoren. Zij begeleiden tijdens een voorleesseizoen vijf gezinnen en voorlezers. Voor het team van voorlezers organiseert de coördinator een aantal bijeenkomsten, waarin zij hen onder andere de gelegenheid bieden om ervaringen uit te wisselen. Ook gaan ze samen met voorlezers een aantal keer op bezoek bij hun gezin.

AANMELDEN Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via voorleesexpress.nl, waarna een intakegesprek volgt. Meer informatie via Riikka Bansema (voorleesexpress@cultura-ede.nl).

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie