Foto ter illustratie
Foto ter illustratie 112Heuvelrug

Edenaren verdacht van wapendiefstal; OM eist gevangenisstraffen

29 juli 2019 om 13:51 lokaal

EDE Twee Edenaren van 31 en 26 jaar oud stonden maandag t erecht voor de diefstal bij de Dienst Justitiële Inrichtingen in Zutphen. Volgens de officier van justitie was het een goed geplande, doelbewuste en brutale inbraak waarbij de focus lag op het stelen van vuurwapens. De officier eiste tegen de 31-jarige man een gevangenisstraf van 60 maanden. De 26-jarige man hoorde 54 maanden gevangenisstraf tegen zich eisen.

In de nacht van 29 juli op 30 juli 2018 zijn bij de dienst 23 vuurwapens met bijbehorende patroonhouders, ongeveer 675 scherpe patronen en 25 busjes pepperspray gestolen. Ook zijn er handboeien en portofoons ontvreemd. Een deel van buit is later teruggevonden in de tuin bij het huisje waar de 31-jarige verdachte verbleef. Het huisje stond op naam van zijn moeder. 

VERANTWOORDELIJK De officier van justitie vindt dat er voldoende bewijs is om beide verdachten aan de diefstal te linken. Zo zijn er onder meer Whatsappgesprekken en telefoongegevens waaruit hun betrokkenheid blijkt, volgens de officier. Hij houdt beide verdachten dan ook verantwoordelijk voor (het medeplegen van) de diefstal met braak en (het medeplegen van) en het voorhanden hebben en/of verhandelen van één of meer pistolen met bijbehorende munitie.

ONVERTEERBAAR De vuurwapens van het type Walther die zijn buitgemaakt waren nieuw en speciaal voor de overheid ontworpen. De officier noemde het onverteerbaar dat de verdachten doelbewust juist deze wapens hebben gestolen, in het volle besef dat ze in het criminele circuit terecht zouden komen. Ze namen daarmee voor lief dat de wapens gebruikt zouden worden voor bedreigingen, overvallen of erger.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie