Martin Ortse met 'De anatomische les'; op de foto linksom de baar: Mike, Ramazan, Marco, John-Paul, Carlos, Hans, Stef, Dirk.
Martin Ortse met 'De anatomische les'; op de foto linksom de baar: Mike, Ramazan, Marco, John-Paul, Carlos, Hans, Stef, Dirk. Mathilde van Ravensberg

Rembrandtfoto gemaakt in Ede

30 juli 2019 om 08:01 Kunst

EDE Eigenlijk was het allemaal voor de lol. Een fotoreconstructie van het wereldberoemde schilderij 'De anatomische les van dr. Nicolaes Tulp' in het kader van het Rembrandtjaar. De Edese fotograaf Martin Ortse werkte twee maanden aan de ultieme setting en is nu zo tevreden met het resultaat dat hij de foto indient voor de wedstrijd Rembrandt Leeft.

Mathilde van Ravensberg

Veel bombarie maakte hij niet voor zijn beeldkunstwerk. Ortse is bescheiden, vertelt dat hij 'eigenlijk niet zo commercieel is' en werkte in stilte twee maanden aan het project in zijn studio op bedrijventerrein A12. De Edenaar werkt graag projectmatig en geeft workshops in bepaalde thema's. In het kader van het Rembrandtjaar maakte hij een serie Rembrandt-achtige foto's die hij wilde eindigen met 'iets groots'. Het werd een reconstructie van 'De Anatomische les' van Rembrandt omdat deze volgens Ortse qua decor goed na te maken was in een kleine studio. De achtergrond van het snijlokaal maakte hij na door een aantal panelen te beschilderen. De pakken met de kragen vond hij als carnavalskleding bij diverse feestwinkels. Voor het medische boek helemaal rechts op de foto snuffelde hij bij een kringloopwinkel. Een oud keukenblad deed dienst als baar. De hand die wordt ontleed maakte hij na op een gipsmodel.

MANNEN MET BAARDEN En dan de figuranten; daarvoor deed hij een oproep op Facebook. Het hoefden geen lookalikes te zijn, wel mannen met baarden. Uiteindelijk meldden zich zelfs vijf baardige Edenaren uit zijn eigen netwerk: Hans van Eijnsbergen, Mike Bakker, Carlos Pardo, Stef Korporaal en zoon Sidney. Deze laatste castte hij voor de misschien wel belangrijkste maar ook meest lugubere rol: het lijk waarop de anatomische les wordt uitgevoerd. ,,Hij wilde direct al meewerken. En ik zocht een niet te groot persoon, met een strak getekend lijf", lacht de vader.

REMBRANDT-LICHT De oproep vond ook elders weerklank. In Dirk Hartman uit Den Haag zag hij de perfecte dr. Nicolaes Tulp. Ook zijn neef Marco Garrits uit Barneveld had wel oren naar het Rembrandt experiment. Het negental werd gecompleteerd door John-Paul Donkers uit Gemert en Ramazan Shkodrani uit Antwerpen. Opvallend is dat de personen op het originele doek van Rembrandt allemaal een andere kant uit kijken. Precies die poses wilde Ortse ook vangen op de foto. Hij regisseerde zijn modellen net zo lang tot alle blikken net zo waren gericht als op het schilderij. En het speciale Rembrandt-licht was belangrijk. In dit schilderij viel dat nadrukkelijk op de dode.

WEDSTRIJD Met een nabewerking waarbij hij de kleurtoon naar donderbruin haalde, is het resultaat verbluffend. ,,Ik had een bepaald beeld in mijn hoofd en als het dan lukt is dat geweldig." Aanvankelijk had hij geen doel met de plaat. Alleen de modellen kregen het digitale bestand om zelf al te drukken en de uitvergrote foto hangt ingelijst in zijn studio. Maar de wedstrijd Rembrandt Leeft, georganiseerd door de Kunst collega's, een platform van kunstenaars uit Roermond, vond hij toch een leuke manier om een stukje erkenning te krijgen voor zijn werk.

Of hij tot de tien finalisten gaat behoren die een expositie van hun kunstwerk verdienen, wordt bekend op 1 december. De originele foto staat op http://www.ortse.com

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie