Belinda en Oele (links) voorop op het schip De Jonge Kraai samen met mede crew leden..
Belinda en Oele (links) voorop op het schip De Jonge Kraai samen met mede crew leden.. Chris Puivert

'We willen historisch besef meegeven'

31 juli 2019 om 09:00 Podiumkunsten

EDE De Edenaren Johan 'Oele' Boeve (57) en Belinda van Koten (52) maken deel uit van de bemanning van 'Allemansend', de boot die beter bekend staat als 'De Jonge Kraai'. Deze groep reist het hele land door om de delen van de geschiedenis na te spelen.

Eip Janssen

In het jaar 2002 werd het duo gegrepen door interesse in verschillende perioden van onze geschiedenis. ,,Dat is het jaar (1630) waarin Nederland is betrokken bij de Tachtigjarige Oorlog. De Spaanse Successieoorlog in 1705 en De Bataafs-Franse Tijd (1795-1813). Elke periode beelden wij met passie uit. Daarnaast willen we historisch besef meegeven aan ons publiek", opent het duo.

HECHTE GROEP De crew van Allemansend is een kleine, maar hechte groep. ,,De groep was groter, maar er is mede door de leeftijd verloop. Fysiek wordt er best wat gevraagd tijdens een weekeinde. Het klikt goed en dat moet ook wel. Bij optredens ben je op elkaar aangewezen. Wij hopen op aanwas en belangstellenden zijn welkom. Je wordt echt op weg geholpen", aldus Belinda. ,,Men heeft een rol in onze groep. Dat gaat van schipper (of kapitein) tot verstekeling. Omdat je het samen doet is niemand belangrijker dan de ander. Allemansend op de kaart houden is ons aller doel", vult Oele Boeve aan.

GESCHIEDENIS Elk jaar weer wordt de groep gevraagd te komen optreden. ,,De bemanning was al in Hoorn, Alphen aan de Rijn, Bourtange, Alkmaar, Zaanse Schans, Ninove (België), Den Helder en Doorn. Winschoten, Leids ontzet en de slag om Grolle (Groenlo) volgen nog. Elk weekeinde zijn we wel ergens welkom, maar het moet beheersbaar blijven. Bij evenementen passen wij onze voorstellingen aan bij het te hanteren thema. Wat echter niet verandert is de geschiedenis zoals zich die in de eerder beschreven drie perioden heeft afgespeeld. Heeft een evenement (Slag om Grolloo 1627) een eigen scenario, dan spelen we daarop in."

MICHIEL DE RUYTER Over de mooiste ervaring tot nu toe hoeft het duo geen seconde na te denken. ,,Dat was toch wel de 'Tocht naar Chatham' in 1667, die onder leiding van Michiel de Ruyter werd uitgevoerd. De Engelsen hebben er nog steeds moeite mee dat zij die slag verloren. Zij stonden ons na enig aarzelen een landing bij Landguard Fort in Felixstowe aan de Engelse Noordzeekust toe. Allemansend trad daar samen op met Equipage De Delft, Saluutbatterij Atkins en Vereniging Krijgshistorie Vesting Bourtange. Dat is het mooie van onze hobby. Je hebt met veel groepen die dezelfde interesses hebben contact. En dan ga je waar mogelijk samenwerken", aldus Oele Boeve.

GESPREK Het duo begrijpt dat het publiek soms denkt 'waar zijn ze mee bezig?'. ,,Het liefst willen we zoveel mogelijk kennis overdragen en dat doen we op verschillende manieren. Onze kracht is dan met toeschouwers in gesprek te gaan. Soms ontmoet je mensen die veel van de zaken die wij uitbeelden kennen. Dan snijdt het mes aan twee kanten. Zij kunnen de kennis kwijt en wij leren ervan. Maar ook een gesprek met iemand die totaal niets weet van de getoonde historie, is waardevol. We willen dan begrip tonen en het gesprek zo voeren dat het geen college wordt", besluiten de enthousiaste Edenaren.

Meer op facebook.com/allemansendreenactmement

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie