Een artistieke impressie van een high tech pizzamachine in de World Food Center Experience.
Een artistieke impressie van een high tech pizzamachine in de World Food Center Experience. WFC Experience

Ook WFC slachtoffer van 'stikstof-uitspraak'

31 juli 2019 om 11:37 (Nieuw)Bouw World Food Center en Experience

EDE Ook de mogelijke komst van het 'voedselpretpark' World Food Center (WFC) op de Mauritskazerne is door de Raad van State geblokkeerd. Het bestemmingsplan voor het nog te realiseren World Food Center was gekoppeld aan het zogenoemde Programma Aanpak Stikstof (PAS), dat in mei door de Raad van State werd tegengehouden.

Danny van Zeggelaar

,,Het WFC was een zogenoemd prioritair project in het Programma Aanpak Stikstof", zo meldt de woordvoerster van verantwoordelijk wethouder Leon Meijer (CU). Met de term 'prioritair project' bedoelt ze dat het project van aantoonbaar maatschappelijk belang was, zoals door de overheid was vastgesteld.

VOORAF Vorige week werd al duidelijk dat veel bouwprojecten binnen de grenzen van de gemeente Ede door de inmiddels zeer ingrijpende uitspraak van de Raad van State, waardoor bouwprojecten geen gebruik meer mogen maken van het Programma Aanpak Stikstof om bouwprojecten goed te keuren. Met het programma konden overheden vooruitlopend op toekomstige positieve milieugevolgen voor beschermde natuurgebieden alvast toestemming geven voor een bouwproject. Het Europees Hof van Justitie oordeelde in mei 2017 dat positieve gevolgen vooraf al duidelijk moeten zijn. En niet achteraf.

VERTROUWEN Het World Food Center is een van de getroffen projecten, bevestigt de gemeente Ede. Het was een zogenoemd prioritair project, waardoor het project van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) gebruik kon maken voor het bestemmingsplan en voor de vergunning voor de Wet Natuurbescherming. ,,Door de vernietiging van het PAS kan dat niet langer en zal voor ruimtelijke projecten een andere onderbouwing gevonden moeten worden", laat de woordvoerster van de gemeente Ede weten. ,,Voor het WFC zijn we uiteraard op dit moment op zoek naar een oplossing. We hebben er vertrouwen in dat we die gaan vinden."

PROJECTEN Het is vooralsnog niet duidelijk op welke termijn de gemeente de oplossing denkt te vinden. Vanwege de uitspraak van de Raad van State moeten tientallen projecten in de gemeente Ede opnieuw worden bekeken. Het gaat onder meer om de bouw van honderden woningen. De uitbreiding van bedrijventerrein Harskamp en de bouw van nieuwe huizen en een dorpshuis in Otterlo. Wel was er al een onherroepelijke vergunning afgegeven voor o.a. woningen op de Mauritskazerne-Zuid. Het ENKA-terrein en de Spoorzone Ede. Ook de Parklaan wordt door de uitspraak niet getroffen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie