Beluister de mooiste muziek van Beethoven komend seizoen in de Edesche Concertzaal.
Beluister de mooiste muziek van Beethoven komend seizoen in de Edesche Concertzaal. Edesche Concertzaal

In de ban van Ludwig van Beethoven

3 augustus 2019 om 06:45 Muziek

EDE Met zijn wilde haardos en indringende blik is Ludwig van Beethoven (1770-1827) nog altijd een van de meest tot de verbeelding sprekende componisten. Zelfexpressie was voor hem het hoogste ideaal. In veel van Beethovens stukken hoor je dan ook hoe zijn pet stond: uitgelaten en humoristisch of juist woest en vilein. Dit seizoen staat Beethoven in de Edesche Concertzaal centraal, want in 2020 is het precies 250 jaar geleden dat hij werd geboren.

Wie aan Beethoven denkt, denkt vast aan 'Für Elise'of het overbekende ‘pa-pa-pa-pam’ van de 'Vijfde Symfonie'. Maar Beethoven heeft veel meer mooie muziek geschreven dan alleen deze twee kaskrakers. Beluister in de Edesche Concertzaal Beethovens mooiste piano- en kamermuziek, uitgevoerd door musici uit de nationale en internationale top.

Beethoven was na Bach een van de eersten die serieuze solowerken voor de cello schreef. Bachs solosuites worden soms het 'Oude Testament' van de cello genoemd. Beethovens vijf sonates voor cello en piano vormen dan het 'Nieuwe Testament'. Wat Beethovens cellosonates zo bijzonder maakt? Beethoven veranderde de cello van ondergeschikt begeleidingsinstrument in een gelijkwaardige partner van de piano. Cellist Isang Enders en pianist Severin von Eckardstein openen het nieuwe seizoen met Beethovens 'Derde Cellosonate'. Anastasia Kobekina brengt op 7 maart Beethovens 'Eerste Cellosonate' ten gehore.

Naast cellosonates klinkt er nog meer kamermuziek van Beethoven. Het Amatis Piano Trio laat je op 17 januari een uitgelaten Beethoven horen met zijn 'Gassenhauertrio', op. 11. Het stuk dankt zijn bijnaam aan de onstuimige finale waarin Beethoven zijn publiek trakteert op een bonte reeks variaties op een toenmalige opera-hit. Liza Ferschtman en meesterpianist Enrico Pace spelen op donderdag 7 februari Beethovens 'Zesde Vioolsonate'. Het Alma Quartet brengt je op 14 februari met Beethovens 'Strijkkwartet, op. 127', een van zijn laatste kamermuziekstukken, op de toppen van het strijkkwartet.

Beethoven en Schubert op gitaar, kan dat? Jazeker, aan het begin van de negentiende eeuw was de gitaar nieuw en hip. In korte tijd veranderde de gitaar van ondergeschikt begeleidingsinstrument tot modieus kamermuziekinstrument. Beethovens Weense stadsgenoot Vincenz Schuster maakte van verschillende stukken van Beethovens spannende gitaarversies. Met een handvol historische gitaren nemen Izhar Elias en Fernando Cordas je op 28 maart mee naar het Wenen van Beethoven en Schubert.

Net zo vernieuwend als met zijn cellosonates was Beethoven in zijn ongeëvenaarde pianosonates. Hij schreef er niet minder dan 32. Twee hoogtepunten beluister je in de Edesche Concertzaal. Het zijn stukken die van elkaar verschillen als dag en nacht. Zelf noemde Beethoven zijn gevoelige 'Pianosonate nr. 28', op. 101 "een reeks impressies en dromen". Pianist Adam Laloum speelt het op 2 november. De adembenemende 'Waldsteinsonate' daarentegen behoort tot de meest veeleisende pianomuziek die Beethoven componeerde. Dankzij de sonore openingsakkoorden gaven Beethovens tijdgenoten deze sonate de bijnaam 'Dageraad'. Meesterpianist Hannes Minnaar besluit op 18 april de serie Wereldpianisten met Beethovens 'Waldsteinsonate'.

KAARTEN Bestel losse kaarten of MijnSerie via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis. Studenten betalen 10 euro. De concerten beginnen om 20.00 uur.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie