SWACQ en Tiësto backstage op Tomorrowland 2019
SWACQ en Tiësto backstage op Tomorrowland 2019 SWACQ

Edese producer (27) werkt met wereldtop dancemuziek

1 augustus 2019 om 00:03 Muziek Deel je nieuws

Op het festival Tomorrowland in België in juli 2019 kon hij nog vrijwel ongemerkt rondlopen tussen de circa 400.000 bezoekers. Backstage is dat anders. Daar werd de Edese producer van dancemuziek SWACQ vriendschappelijk op de schouders geklopt door bekende namen als Tiësto, Martin Garrix en Paris Hilton.

SWACQ is de artiestennaam van de in Ede woonachtige Arjen Thonen (27). Vanuit de White Villa Studio’s in Ede werkt hij dagelijks met de grootste artiesten in zijn vak. De klinkende namen van de Collabs, zoals hij de samenwerkingen noemt, liegen er niet om. Zo vulden de Black Eyed Peas en Backstreet Boys de stadions in hun tournees met SWACQ-mixen van hun grootste hits. Ook tijdens Tomorrowland kon het publiek van de jonge Edese producent genieten. Het nummer Party Time dat Thonen onlangs samen met Tiësto maakte, werd niet alleen door Tiësto zelf op het festival gedraaid. Ook Martin Garrix, The Chainsmokers en de Veenendaler Nicky Romero wisten de sfeer erin te brengen met het nummer. Het publiek reageerde uitzinnig. 

Thonen woonde jaren in Frankrijk. Daarom beschouwt hij zowel Frans als Nederlands als zijn moedertaal. Na zijn terugkeer naar Nederland zocht hij naar een manier om van zijn muziekhobby zijn werk te maken. Hij vond inspiratie in de muziek van Tiësto.  Via omzwervingen langs de Herman Brood Academie, waar hij Martin Garrix leerde kennen, vond hij uiteindelijk zijn plek als producer bij de White Villa Studios in Ede. Daar leerde hij de technische kneepjes van het vak van John Dirne, ook bekend als John Christian. Door techniek te combineren met een scherp oor voor trends en originele wendingen, wist Thonen grote artiesten te verrassen met zijn remixes van hun hits. Zo ontstonden de eerste aanbiedingen voor Collabs. In een periode van amper zes jaar maakte SWACQ tientallen hits met natuurlijk als kroon op het werk de recente samenwerking met zijn held Tiësto.

“Natuurlijk geeft het een kick als je een festival vol feestende mensen kunt raken met je muziek”, zegt Thonen. “Door de Collabs met allerlei verschillende artiesten ben ik in staat mezelf steeds opnieuw uit te dagen. Zo maak ik uitstapjes naar nieuwe genres en kan ik mijn creatieve ei  kwijt. Ik leer wat werkt in het ene genre en pas dat toe in het andere. Ik denk dat mijn producties daar echt van groeien en slimmer zijn in de opbouw. En als je dat dan terughoort van je idolen, dan doe je toch iets goed”.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie