Afbeelding
Internet en tv in Ede

Internet en tv in Ede: is de telefoonlijn en kabel nog voldoende?

29 juli 2019 om 08:05 lokaal

Op wat straten in Manen, Heimanslaan en Veldhuizen na is Ede nog niet voorzien van glasvezel. Loopt Ede hiermee ten opzichte van bijvoorbeeld het verglaasde Bennekom achter de feiten aan? Of valt het allemaal wel mee met die verschillen tussen glasvezel, kabel en VDSL?

In Bennekom kiest ondertussen bijna 70% voor glasvezel wanneer men overstapt naar een nieuw abonnement of een nieuwe woning betrekt. Logisch zou je denken als het er toch ligt, maar is het wel de beste keuze als je kijkt naar welke snelheid je krijgt voor welke prijs? Ruim 95% van Bennekom heeft ondertussen een glasvezelaansluiting in huis. Het grootste deel hiervan heeft op het moment dus ook een glasvezel alles in 1 of internet en tv abonnement. Kijkt men naar snelheid, kiezen Bennekommers veelal voor abonnementen met een snelheid van 100 Mb, het gemiddelde ligt dan ook op 91 Mb. Hiervoor betaalt men gemiddeld 50,66 euro per maand, oftewel 0,56 euro per Mb per maand.

In Ede is het een heel ander verhaal. Bijna 70% van de Edenaren kiest namelijk voor VDSL, internet over de vaste telefoonlijn. Doorgaans geldt dat men via de telefoonlijn minder snelheid ontvangt dan waarvoor men betaalt. Dit is het verschil in de geadverteerde snelheid door de provider en de werkelijke snelheid die men op de aansluiting behaalt. Belangrijkste reden hiervoor is doorgaans de te grote afstand tussen de wijkcentrale en de woning, waardoor het signaal verzwakt. In Ede blijkt dit echter geen probleem te zijn. De gemiddelde maximale snelheid van een VDSL-verbinding ligt in Ede namelijk op 128 Mb, en dat is daarmee ruimschoots boven het landelijk gemiddelde. Aangezien de Edenaar gemiddeld kiest voor een VDSL abonnement van "slechts" 68 Mb, is er nog ruimte genoeg voor een hogere snelheid over diezelfde lijn. Het belangrijkste voordeel van glasvezel -de snelheid- lijkt in Ede dus minder relevant. Zeker als men kijkt naar wat men er voor betaalt. Met een gemiddeld maandtarief van 36,62 euro per maand en daarmee 0,29 euro per Mb per maand is VDSL verreweg de voordeligste keuze in Ede. Kabel is minder populair. Slechts 24% van de inwoners kiest voor deze verbinding. De gekozen gemiddelde snelheid net als bij VDSL op gemiddeld 68 Mb terwijl het tarief per
maand bijna een tientje hoger ligt. Voor een kabelabonnement betaalt men in Ede namelijk gemiddeld 46,36 euro per maand, oftewel 0,69 euro per Mb per maand. Kabel is hiermee de duurste optie.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie